Απρίλης: Μήνας Ευαισθητοποίησης Κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης - Διορθωτικός Βιασμός




Content Warning (CW): Διορθωτικός Βι@σμός



Το 2009, ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α. Barack Obama αναγνώρισε και καθιέρωσε επίσημα τον Απρίλιο ως μήνα ενημέρωσης για ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης.


Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3896/2010, ως σεξουαλική κακοποίηση ορίζεται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.


Το 2005 ήρθε στην επιφάνεια ένα νέο είδος σεξουαλικής κακοποίησης, γνωστό και ως διορθωτικός βιασμός. Ο όρος διορθωτικός βιασμός (corrective rape) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σεξουαλική κακοποίηση που πραγματοποιείται, κυρίως, από άνδρες ή ομάδες ανδρών εις βάρος ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, συχνότερα γυναικών, σε μια προσπάθεια "ίασης" της σεξουαλικής τους προτίμησης, όπως λένε, αγνοώντας πως πρόκειται για σεξουαλικό προσανατολισμό. Τη σεξουαλική κακοποίηση ακολουθεί συνήθως κάποια πρακτική τραυματισμού όπως ξυλοδαρμός ή μαχαίρωμα. Όλα αυτά υποδεικνύουν μια έντονη στάση μίσους απέναντι στα άτομα αυτά.


Η εγκληματική αυτή πράξη έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά το 2005 στη Νότια Αφρική όπου εξακολουθεί να τελείται. Έκπληξη προκαλείται, βέβαια, σε όσους αναλογιστούν ότι η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής ήταν από τις πρώτες χώρες που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου μόλις το 2006. Αν και η νομοθεσία φανερώνει μια θετική στάση απέναντι στα ζητήματα αυτά στα χαρτιά, η πραγματικότητα διαφέρει κατά πολύ! Βέβαια, αυτό το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στην Αφρική, αλλά ακόμη και στις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.


Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πως η ελευθερία και η ανάπτυξη της προσωπικότητας (και κατ' επέκταση της σεξουαλικότητας) είναι ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα. Όπως, μάλιστα, κηρύσσει και το Άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε., «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».


Αυτό που πρέπει να θυμάσαι, είναι πως κανένας δεν έχει δικαίωμα πάνω στο σώμα σου!


Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει μέσα από μια έρευνα της Actionaid, είναι πως η φυλετική καταγωγή φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό παράγοντα στόχευσης των θυμάτων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη στοχοποίηση των μαύρων, κυρίως, γυναικών. Καθώς η νοτιοαφρικάνικη κυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατέψει τα θύματα και αφήνει ελεύθερους του θύτες, αρκετοί ακτιβιστές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Πορείες και διαμαρτυρίες έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και να σπεύσει σε επιπλέον βοήθεια με το μότο «Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας!».


Κάπου εδώ να τονίσουμε ξανά ότι όλες οι μορφές βίας είναι κατακριτέες και σας παροτρύνουμε να αναζητήσετε βοήθεια εάν την χρειαστείτε. Σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης απευθυνθείτε στα εξής τηλέφωνα: 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης), 11188 (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος- για περιστατικά στο διαδίκτυο), 15512 (Σώμα Επιθεώρησης εργασίας- για κακοποίηση στο χώρο εργασίας), γραμμή SOS 15900 (Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες).


Πηγές: Helmsic, Actionaid, Global- dialogue, Unison, Οfflinepost, Νytimes, Opengov, Refworld, Ελληνική Αστυνομία

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων