Γιατί είναι Εξίσου Σημαντική η Ανδρική Ενδυνάμωση με τη Γυναικεία;

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Όταν κάποιος ακούει τη λέξη «ενδυνάμωση», συνήθως, αυτό που του έρχεται στο μυαλό είναι η γυναικεία ενδυνάμωση (women empowerment). Σύμφωνα με την Atlascorps, η ενδυνάμωση είναι μία διαδικασία σταδιακής ορατότητας, διαλόγων και αναγνώρισης. Αυτή η διαδικασία δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε περιθωριοποιημένες και ευάλωτες κοινότητες ή σε ένα και μόνο φύλο, αλλά είναι για όλους, έτσι ώστε να γίνουν ανθεκτικότεροι και να μην επιτρέπουν στις επιταγές της κοινωνίας να τους κρατά καταπιεσμένους ή μέσα σε καλούπια.

Το φύλο και οι ποικιλομορφίες του αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας του ατόμου και επακόλουθα της κοινωνίας και για αυτό η ανδρική ενδυνάμωση είναι εξίσου σημαντική με τη γυναικεία.


Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως η κοινωνία είναι με τέτοιον τρόπο δομημένη που οι άνδρες από παιδική, μάλιστα, ηλικία βρίσκονται ιεραρχικά σε προνομιακή θέση, άρα τρόπον τινά «ενδυναμωμένοι». Ωστόσο, ο ανδρικός πληθυσμός ακολουθεί κατά κανόνα διάφορα πρότυπα από τα οποία δύσκολα μπορεί να ξεφύγει. Οι περισσότεροι άνδρες κρίνονται με βάση τα ιδανικά της «αρρενωπότητας» όπως το πόσο σκληροί, ανθεκτικοί και ισχυροί είναι, αν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι καθώς το βαθμό επιβολής τους στις αρρενωπότητες και θηλυκότητες της κοινωνίας.


Η κοινωνία έχει παγιώσει κάποιες συμπεριφορές, με βάση το φύλο οι οποίες έχουν οριστεί ως οι πλέον φυσιολογικές και αποδεκτές ενώ όσες ποιότητες έρχονται σε αντίθεση με τις πρώτες, χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες και μη επιθυμητές. Οι άνδρες μπορούν να αισθάνονται παγιδευμένοι στις ίδιες κυρίαρχες δομικές επιρροές που ορίζουν και περιορίζουν τη θηλυκότητα. Άνδρες (και αγόρια) που αποτυγχάνουν να επιτύχουν αυτό το ιδανικό συχνά εξευτελίζονται από το σχολικό τους περιβάλλον μέχρι και τη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Αυτό ακριβώς όμως ενισχύει το πρόβλημα. Οι άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με όλα αυτά τα πρότυπα στα οποία δεν είναι πραγματικά σε θέση να ανταποκριθούν.


Η ανδρική ενδυνάμωση είναι λοιπόν, εξίσου σημαντική, αφού θα μας βοηθήσει όλους να συνειδητοποιήσουμε πως η θηλυκότητα όχι μόνο δεν έχει φύλο, αλλά και ότι οι άνδρες δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν κοινωνικές νόρμες που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες έκφρασης του χαρακτήρα τους.


Η ανδρική ενδυνάμωση μπορεί να ξεκινήσει μέσα από την εκμάθηση, από νεαρή ηλικία, παροχής βοήθειας στις δουλειές του νοικοκυριού, το οποίο εκτός από αυτονομία θα προσφέρει στα νεαρά αγόρια μεγαλύτερη κατανόηση προς τις γυναίκες που εργάζονται σκληρά μέσα στο σπίτι. Ταυτόχρονα, αναγκαία είναι και η παρότρυνση εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους, η οποία θα προσφέρει μια δίοδο αποδόμησης και αποσυμφόρησης των συνειδητά και ασυνείδητα "εγκλωβισμένων" συναισθημάτων των νεαρών αγοριών. Θα αποκτήσουν, έτσι τελικά, μια πιο «ανθρώπινη» και στοργική πλευρά, αποφεύγοντας βίαιες, κακοποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές.


Μερικά ακόμη παραδείγματα ανδρικής ενδυνάμωσης αποτελούν η παροχή ίσων γονικών αδειών καθώς και η προσπάθεια δημιουργίας ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από στερεότυπα, που θα περιορίζει τα επικριτικά βλέμματα εκείνων που θεωρούν ότι ορισμένες δραστηριότητες είναι καθαρά «κοριτσίστικες» και άλλες «αγορίστικες» και θα επιτρέπει στα αγόρια να διαμορφώσουν τις δικές τους ξεχωριστές προσωπικότητες και εμπειρίες.

Μπορεί τα βήματα αυτά να μοιάζουν μικρά, είναι όμως βαρύνουσας σημασίας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων, και απαλλαγμένων από τα έμφυλα στερεότυπα της κοινωνίας, προσωπικοτήτων!


Όλα τα φύλα είναι υπεύθυνα για τη συνδιαμόρφωση της γονιμότητας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, καθώς με τη σειρά τους συμβάλλουν αλλά και επηρεάζονται από τα υπάρχοντα ιδεολογικά συστήματα παραγωγής ομογενοποιημένων πατριαρχικών προτύπων. Δεν γίνεται να υπάρξει οριστική αλλαγή και διακοπή του προηγούμενου συστήματος χωρίς τους άνδρες. Η μονόπλευρη ενδυνάμωση των γυναικών, και η προσδοκία πως οι άνδρες θα εξελιχθούν ή θα αλλάξουν χωρίς προσπάθεια και από τη δική τους πλευρά δεν είναι ούτε ρεαλιστική, ούτε αυτοσκοπός.


Πηγές| Voice Male, Empower women, Atlascorps, Includovate, Timesofindia.

17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων