Για τον Όρο "Βουλεύτρια"

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021


αφήγηση: Άντα ΤρουλλάκηΗ ιστορική διαδρομή της λέξης βουλεύτρια ξεκίνησε το 1953 όταν η Βουλή των Ελλήνων υποδεχόταν την πρώτη εκπρόσωπο του έθνους, Ελένη Σκούρα. Σε άρθρο του Μ. Τριανταφυλλίδη, αρχικά δημοσιευμένο στη Νέα Εστία το 1959, συνοψίζεται η συζήτηση του 1953 για τον θηλυκό τύπο του βουλευτή και απαριθμούνται οι πρώτες εναλλακτικές που προτάθηκαν τότε: η βουλευτής, η βουλευτίς, η βούλευτις, η βουλευτού, η βουλεύτρια, η βουλεύτρα, η βουλευτίνα. Ο Τριανταφυλλίδης επιχειρηματολογεί πειστικά κατά του τύπου («η βουλευτής»). απορρίπτει τους άλλους τύπους και προκρίνει τον τύπο «η βουλευτίνα», με ορισμένα αξιόλογα επιχειρήματα.


Η ‘βουλευτίνα’ έδειχνε να κερδίζει τη μάχη τις πρώτες μεταπολιτευτικές δεκαετίες. Ακόμη και συντηρητικές υποψήφιες δεν δίστασαν τότε να την υιοθετήσουν στα προεκλογικά τους φυλλάδια. Η ανατροπή όμως δεν άργησε. Η λέξη βουλευτίνα ανακτούσε σταδιακά τις υποτιμητικές συνδηλώσεις της, καθώς η βουλευτής, παρά τη γλωσσική δυσμορφία της, υποσχόταν να δωρίσει σε όσες ασχολούνται με την πολιτική το ανεύρετο κύρος τους. Στις νέες συνθήκες, ο τύπος ο/η ‘βουλευτής’ πρόσφερε στις ενδιαφερόμενες μια ψευδαίσθηση ισότητας.

Γενικότερα υπάρχει μια σύγχυση στους έμφυλους τύπους των επαγγελματικών θηλυκών, όμως το «βουλεύτρια» είναι ο ομαλός ελληνικός τύπος της κατηγορίας αυτής (όπως, για παράδειγμα, ποιητής- ποιήτρια, νοσηλευτής- νοσηλεύτρια κλπ.).


Σε πιο πρόσφατα νέα, το Βικιλεξικό αποτέλεσε το πρώτο online λεξικό που έκανε χρήση του όρου. Με τη σειρά του, το Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας (ΜΗΛΝΕΓ) λημματογραφεί τον έμφυλο τύπο ‘βουλεύτρια’ θέτοντας νέους, συμπεριληπτικότερους γλωσσικούς όρους στο τραπέζι. Αξίζει να σημειωθεί πως το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη στην τελευταία του έκδοση το 2019 δεν περιείχε τον όρο.

Αν και πολλοί είναι αντίθετοι με την χρήση της λέξης, είναι θεμιτό να σκεφτούμε πως οι αντιστάσεις ίσως δεν αφορούν τη βουλεύτρια ως γραμματικό τύπο, αλλά τη βουλεύτρια ως ιδιότητα.


Πηγή: Efsyn, Pancreta, WeeklyNews, Βικιλεξικό, ΜΗΛΝΕΓ, Τα υπογλώσσια.

433 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων