Γυναικεία Αυτοϊκανοποίηση: Αυτό το Ταμπού...!

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021Εικόνα: Φωτεινή Ρούση Σακκιώτη

αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Η αυτοϊκανοποίηση ή εναλλακτικά αυνανισμός αποτελεί τη διέγερση των γεννητικών οργάνων ενός ατόμου από το ίδιο με στόχο την πρόκληση ηδονής, οργασμού και ικανοποίησης της γενετήσιας ορμής του χωρίς σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο. Μία πρακτική τόσο φυσιολογική αλλά όχι χιλιοειπωμένη. Σε γενικές γραμμές, αυτό που παρατηρείται είναι μια δαιμονοποίηση γύρω από την αυτοϊκανοποίηση των γυναικών καθώς έχει, στερεοτυπικά, συνδεθεί κυρίως με το ανδρικό φύλο. Αντίθετα, εκείνη των γυναικών παραμένει ταμπού και συχνά αποφεύγεται στις κοινές συζητήσεις οδηγώντας μάλιστα πολλούς να αμφιβάλλουν ακόμη και για την ύπαρξή της.


Τι γίνεται όμως με τη γυναικεία αυτοϊκανοποίηση; Αυτοϊκανοποιούνται άραγε οι γυναίκες;

Φυσικά! Οι γυναίκες έχουν ψυχή και κατ’ επέκταση όρεξη, και ανεβασμένη λίμπιντο! Αν και έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες αυτοϊκανοποιούνται πιο συχνά από τις γυναίκες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες απέχουν από τη συγκεκριμένη πράξη. Ίσως είμαστε απλά πιο συνηθισμένοι στην αναφορά της πράξης από τον αντρικό πληθυσμό και δεν αισθανόμαστε άνετα σε μία συζήτηση όπου γυναίκες μιλάνε ελεύθερα για αυτό. Η στάση αυτή συνδέεται με το γενικότερο στερεότυπο πως το σεξ και οποιαδήποτε άλλη πράξη είναι υπόθεση του λεγόμενου “ισχυρού” φύλου.


Μία από τις πρώτες αιτίες που πυροδοτούν τέτοιου είδους προκαταλήψεις αποτελεί η έλλειψη γνώσης γύρω από το γυναικείο σώμα και τις ανάγκες του, ταυτόχρονα με την περιορισμένη ενημέρωση και σεξουαλική αγωγή. Ύστερα, το κοινωνικό στίγμα αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα σπίλωσης της ιδέας της αυτοικανοποίησης. Το να μιλούν οι γυναίκες για αυτό συχνά ή έστω και λίγο αντιμετωπίζεται ως περίεργο ή και μη φυσιολογικό, διότι παραμένει ένα από τα πολλά "απαγορευτικά" γύρω από το σεξ. Μια γυναίκα που νιώθει άνετα με τις σεξουαλικές της επιθυμίες, είναι όχι μόνο ευάλωτη σε αρνητική κριτική αλλά συχνά χαρακτηρίζεται και ως «εύκολη» ή «ελαφρών ηθών».

Τι γίνεται όμως στην πράξη και γιατί είναι αναγκαία η ορατότητα της γυναικείας αυτοϊκανοποίησης;


Όλοι έχουμε ακούσει για το έμφυλο μισθολογικό χάσμα (gender pay gap) αλλά πόσα πράγματα γνωρίζουμε για το έμφυλο χάσμα αυτοϊκανοποίησης (masturbation gap). Σύμφωνα με έρευνα της Lelo, εταιρεία κατασκευής ερωτικών βοηθημάτων, ενώ το 70% των ανδρών ήταν ευχαριστημένο με την ιδέα του αυνανισμού, μόνο το 40% των γυναικών θα προχωρούσαν στην αντίστοιχη πράξη. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης γύρω από το σώμα μας (body confidence) σε συνδυασμό με την κοινωνική και ιστορική ψευδοηθικολογία που ακολουθούν αιώνες τώρα τα "πρέπει" του γυναικείου αυνανισμού, αποτελούν ισχυρούς παράγοντες αποθάρρυνσης.

Αντίθετα, βάσει στοιχείων του LoveHoney, βιομηχανία ερωτικών παιχνιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 75% των εσόδων τους προέρχεται από γυναίκες αγοραστές, μια γροθιά στο στομάχι για όσους πιστεύουν πως η γυναικεία αυτοϊκανοποίηση είναι μύθος αφού, όπως αποδεικνύεται περίτρανα, οι γυναίκες όχι μόνο αγοράζουν προϊόντα αυτοϊκανοποίησης αλλά συντηρούν και τη μέχρι πρότινος θεωρημένη ανδροκρατούμενη βιομηχανία ερωτικών παιχνιδιών. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί, πως τα μέσα επικοινωνίας συμβάλλουν -έστω έμμεσα- στην εμπορική προώθηση της γυναικείας αυτοϊκανοποίησης αφού η δημοφιλέστερη συσκευή τους έγινε γνωστή μέσω του Sex & the City το 1998.


Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε, είναι πως η αυτοϊκανοποίηση, πέρα από τον άμεσο σκοπό που επιτελεί, αποτελεί μέρος της γυναικείας ενδυνάμωσης και της άμεσης σύνδεσης των γυναικών με το ίδιο τους το σώμα και τις ανάγκες του. Εξερευνώντας με αυτόν τον τρόπο το σώμα μας, μαθαίνουμε να το αγαπάμε, να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε. Η προσωπική αναζήτηση και ο πειραματισμός είναι πολύ σημαντικά, καθώς μέσα από αυτά (επαν)οικειοποιούμαστε το σώμα μας, ανακαλύπτοντας στην πορεία τι μας αρέσει, τι μας ικανοποιεί και τι όχι, θέτοντας παράλληλα βάσεις για μια υγιή σεξουαλικά ζωή.


Ακόμη, η αυτοϊκανοποίηση λειτουργεί ευεργετικά όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχική μας υγεία, βοηθώντας στην χαλάρωση, στον ύπνο και στην μείωση του στρες και του άγχους. Επιπρόσθετα, μπορεί να απαλύνει τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου ενώ παράλληλα ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τέλος, αποδεικνύει στη πράξη πως δεν πρόκειται για τάση της εποχής, αλλά για μία διαχρονική μα αφανή πρακτική που δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα ρομαντικοποιημένα πρότυπα σώματος.


Ας μην ξεχνάμε ότι η αστυνόμευση του γυναικείου σώματος και επιθυμίας μέσα από τα πατριαρχικά αφηγήματα και τα κοινωνικά στερεότυπα είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει την ανισότητα στην σεξουαλική ελευθερία που απολαμβάνουν τα δύο φύλα. Μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να εξισώσουμε τις διαφορές αυτές, απομακρύνοντας αισθήματα ντροπής, φόβου και προκατάληψης. Το κάθε σώμα έχει τα δικά του όρια και ορέξεις, μένει μόνο να τα ανακαλύψουμε...τι περιμένετε!


Πηγές| health.com, webmd.com, harpersbazaar.com, wikipedia.org, theguardian.com, metro.co.uk

101 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων