Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ασεξουαλικότητα

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021


λέξεις: Ελίζα Τσοχατζή, Νατάσα Μαραγκού

αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Η τρέχουσα εβδομάδα σηματοδοτεί την έναρξη της “Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ασεξουαλικότητα”! Η “Ace Week”, όπως επίσης ονομάζεται, προτάθηκε από την Sarah Beth Brooks το 2010, και φέτος πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 31 Οκτωβρίου. Τι σημαίνει, όμως, να είναι κάποιο άτομο “ασέξουαλ” και γιατί μας αφορά;


Η ασεξουαλικότητα ανήκει στην ίδια κατηγορία με την ομοφυλοφιλία, την αμφιφυλοφιλία και την ετεροσεξουαλικότητα κ.ά. Εντάσσεται δηλαδή στο φάσμα της LGBTQI+ κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, η ασεξουαλικότητα ορίζεται ως η έλλειψη σεξουαλικής έλξης προς ένα άλλο πρόσωπο, το μειωμένο ή μηδενικό ενδιαφέρον προς τη σεξουαλική δράση, κάτι που την καθιστά ένα είδος σεξουαλικού προσανατολισμού.
Συχνά, τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ασεξουαλικά, συγχέονται με τα αρομαντικά (aromantic) άτομα. Δεν είναι, όμως, το ίδιο. Τα ασεξουαλικά άτομα δείχνουν μειωμένο ή και καθόλου ενδιαφέρον για την σεξουαλική πράξη. Αντίθετα, τα αρομαντικά άτομα δεν αισθάνονται πνευματική/ερωτική-έλξη προς άλλα άτομα.


Ακόμη, ενώ τα αρομαντικά άτομα δεν επιθυμούν να έχουν έναν ρομαντικό σύντροφο, μπορεί να απολαμβάνουν την σεξουαλική πράξη. Για τα ασεξουαλικά άτομα, η ηδονή κατά την σεξουαλική πράξη δεν αποτελεί πάντοτε απόλαυση, αλλά είναι πιθανό να έχουν ρομαντικούς συντρόφους οι οποίοι, πολύ συχνά, είναι επίσης ασεξουαλικά άτομα στον προσανατολισμό τους.


Η ασεξουαλικότητα αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα σεξουαλικοτήτων όπως "demisexuality" και "grey-asexuality". Στην περίπτωση του "demisexual" ατόμου, η σεξουαλική έλξη προκύπτει μόνο όταν σχηματιστεί μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με ένα άλλο άτομο, ενώ στην "grey-asexuality" τα άτομα ταυτίζονται στο ενδιάμεσο σεξουαλικών και ασεξουαλικών. Με λίγα λόγια, τα άτομα που ταυτίζονται ως “ασέξουαλ” διαφέρουν το ένα με το άλλο και δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος να είσαι ασέξουαλ.Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για την ασεξουαλικότητα;


Παρόλο που οι έρευνες περί ασεξουαλικότητας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία αντιμετωπίζει ακόμη με δυσπιστία ή δυσκολεύεται στο να κατανοήσει πλήρως το ασεξουαλικό φάσμα.


Επειδή η ασεξουλικότητα αποτελεί ένα παρακλάδι του σεξουαλικού προσανατολισμού, το οποίο δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστό, τα ασεξουαλικά άτομα αντιμετωπίζουν την πρόκλησή του να πρέπει συνεχώς να εξηγούν και να δικαιολογούν τους εαυτούς τους. Δεν είναι λίγα τα άτομα που δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν την ασεξουαλικότητα, ή ακόμα πως και τα ασέξουαλ άτομα κάνουν coming out, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της LGBTQI+ κοινότητας. Αυτό, συνεπώς, οδηγεί τα ασεξουαλικά άτομα να ερμηνεύσουν την αδιαφορία τους για σεξουαλική δράση ως κάτι μη φυσιολογικό.


Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες για το φαινόμενο και τις πτυχές της ασεξουαλικότητας, ώστε να προλαμβάνονται αντίστοιχα ζητήματα σεξουαλικής δυσφορίας.Τι ΔΕΝ είναι η ασεξουαλικότητα:Δεν είναι αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Κι αυτό διότι δεν είναι μια ηθελημένη επιλογή. Όπως δεν μπορούμε να καθορίσουμε το σεξουαλικό προσανατολισμό, έτσι και τα ασέξουαλ άτομα δεν επιλέγουν να μην επιθυμούν το σεξ.


Δεν είναι αγαμία. Η αγαμία είναι μια, επίσης, ηθελημένη επιλογή, κατά την οποία το άτομο απέχει σκόπιμα από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τον γάμο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει απαραίτητα για τα ασεξουαλικά άτομα.


Μια σημαντική παράμετρος είναι, ότι αν και τα ασεξουαλικά άτομα τείνουν να μην επιθυμούν ερωτικές σχέσεις, είναι πιθανό να είναι σεξουαλικώς ενεργά με εναλλακτικούς τρόπους (λ.χ. προσωπικός αυνανισμός ή αμοιβαίος συντροφικός αυνανισμός).


Η σημαία της ΑσεξουαλικότηταςΗ σημαία δημιουργήθηκε από το Δίκτυο Ασεξουαλικής Ορατότητας και Εκπαίδευσης (Asexual Visibility and Education Network - AVEN). Ο οργανισμός εστιάζει σε θέματα ασεξουαλικότητας και ιδρύθηκε από τον Αμερικανό ακτιβιστή ασεξουαλικότητας Ντέιβιντ Τζέι το 2001.
Η σημασία των χρωμάτων:


Μαύρο: Ασεξουαλικότητα

Γκρι: Grey-Asexuality και Demisexuality.

Άσπρο: Non-asexual σύντροφοι και σύμμαχοι

Μωβ: ΚοινότηταΣτη σύγχρονη κοινωνία η σεξουαλικότητα θεωρείται ουσιαστικό κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασης. Κι όμως, η σεξουαλική έλξη δεν είναι δεδομένη για όλα τα άτομα, ενώ δεν είναι κάτι απαραίτητο και αναπόσπαστο σε μια σχέση.


Δεν είναι λίγα τα άτομα που δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν την ασεξουαλικότητα, ή ακόμα πως και τα ασέξουαλ άτομα κάνουν coming out

Ωστόσο, το γεγονός ότι η σεξουαλική πράξη αντιμετωπίζεται ως κάτι το αυτονόητο και προσδοκώμενο σε μια ρομαντική σχέση, φέρνει τα ασεξουλικά άτομα σε δύσκολη θέση. Ο δυτικός και στερεοτυπικός ορισμός του γάμου, συνεπάγεται ότι αυτός περιλαμβάνει σεξ για να θεωρείται “αληθινός” (π.χ. “λευκός γάμος”).


Ολοκληρώνοντας, η ασεξουαλικότητα, αποτελεί κομμάτι της LGBTQI+ κοινότητας που παραμένει, σε γενικές γραμμές, άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία καλλιέργειας της άγνοιας μας. Η ύπαρξη και μόνο ασεξουαλικών ατόμων θέτει ποικίλα ερωτήματα που μας αφορούν όλα μας:


Πώς ορίζεται, τελικά, η έννοια την σεξουαλικής “αγνότητας” και ποια είναι η σημασία της;


Πού αφήνει το παρόν νομοθετικό πλαίσιο τα ασεξουαλικά ζευγάρια;


Μένει να γνωρίσουμε την ασεξουαλικότητα για να μπορέσουμε να την προστατεύσουμε.
#authors #asexuality #aceweek #asexual #aromantic #demisexual #greyasexual #sex #sexuality #lgbt #lgbtqiΠηγές:

https://www.asexualityarchive.com/the-asexuality-flag/


https://medium.com/@secretladyspider/asexuality-purity-culture-and-the-construct-of-virginity-7e903fff411c


The asexual spectrum https://static1.squarespace.com/static/56bbb7e4f8baf3d9ee6c5ed6/t/56f04ff527d4bd8d421204ad/1458589686794/SPECTRUM.pdf


Οπτικό Υλικό

https://modernemag.com/2020/07/23/asexuality-is-an-orientation-not-a-disorder/

https://feminisminindia.com/2019/10/25/things-keep-mind-writing-asexual-characters/

https://lgbt.ie/asexuality-a-brief-breakdown/

https://www.instagram.com/p/CAfpUl3BVpO/?igshid=177ztsq9ayrs

https://www.instagram.com/p/CDSu7chJlRY/?igshid=1opffzzo8jwge

https://www.youtube.com/watch?v=lMhix4nr_0g

https://www.youtube.com/watch?v=R9tSal4YyII

https://en.wikipedia.org/wiki/Asexuality#/media/File:Asexual_Pride_Flag.svg

https://www.pexels.com/photo/luck-straight-blur-colorful-3876245/

371 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων