Ελλάδα και Κόσμος: Η Αθέατη Πλευρά της Γυναικοκτονίας


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης Global Gender Gap του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Global Economic Forum), η Ελλάδα σημείωσε, συγκριτικά με πέρυσι, δραματική πτώση 14 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη για το 2021, κατακτώντας έτσι την 98η θέση στον

παγκόσμιο χάρτη, μία θέση κάτω από την Αιθιοπία και πάνω από την Ουγγαρία, ενώ μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής κατέχει την 22η (τελευταία) θέση. Το πόρισμα αιτιολογείται κυρίως από τη διεύρυνση της απουσίας γυναικών στο χώρο της πολιτικής (λήψη υπουργικών θέσεων και ρόλων στη βουλή) με τις ευκαιρίες οικονομικής συμμετοχής και δράσης να ακολουθούν.


Οι παραπάνω μετρήσεις δεν αποτελούν παρά μια διαπίστωση που έρχεται να συμπεράνει μία σειρά από ήττες αναφορικά με τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις γυναίκες στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε πως στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που αφορούν στην Ισότητα των Φύλων, η Ελλάδα κατέκτησε, για το 2020, την τελευταία θέση μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών της Ένωσης.
Η βία και οι πιέσεις που δέχονται οι γυναίκες όμως δεν έχουν τοπικά ή χρονικά σύνορα. Βλέπουμε το ζήτημα των εκτρώσεων να άγεται και να φέρεται από κράτη που θυμίζουν πια αβίωτα τυραννικά καθεστώτα, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να κανιβαλίζεται εις βάρος ενός άμαχου λαού γυναικών του οποίου η καταπάτηση των δικαιωμάτων απολαμβάνουν πλέον μιας αθέατης κατάχρησης. Βλέπουμε, ακόμα, νομοσχέδια συνεπιμέλειας να επιδιώκουν αβίαστα την επικύρωσή τους σε νόμους συνεπιβολής για το μονομερές «συμφέρον» του ενός γονέα.


Είτε μιλάμε για κοινωνικό αποκλεισμό, είτε για οικονομική και πολιτική ισοπέδωση της συνδρομής και ανάπτυξης του εαυτού και του ρόλου της γυναίκας ως μητέρας, εργαζόμενης ή ανθρώπου, όπως και σε μια γυναικοκτονία έτσι και εδώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις έμφυλες διαστάσεις του ζητήματος. Ποια είναι τότε η διαφορά, της γυναικοκτονίας από τις παραπάνω περιπτώσεις όταν με τον τρόπο τους συντελούν στη στέρηση των δικαιωμάτων και στη σιωπηλή δολοφονία της αυτενέργειας, εκπροσώπησης και αυτοδιαχείρισης των γυναικών από τις ίδιες;
18 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων