«Η “Ανδρόσφαιρα” και οι Ακραίες Αντιφεμινιστικές Ιδέες και Πρακτικές των Μελών της».

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021


αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη

επιμέλεια: Ερασμία Παπαδιά


«Ανδρόσφαιρα» (Manosphere)… Μια λέξη που δεν ήξερα ότι υπάρχει… Πόσο μάλλον ότι κρύβει από πίσω της ένα ολόκληρο κίνημα, κυρίως ετεροφυλόφιλων ανδρών. Ειδικότερα, οι υποστηρικτές του κινήματος εκφράζουν και προωθούν ακραίες αντιφεμινιστικές απόψεις και χρησιμοποιούν παραπλανητικές πρακτικές για να προσεγγίσουν γυναίκες ή, αντιθέτως, επιλέγουν να μην έχουν καμία επαφή μαζί τους. Η «ανδρόσφαιρα» αποτελεί ένα δίκτυο ιστοσελίδων και χώρων του διαδικτύου, όπου άνδρες από όλο τον κόσμο «συναντιούνται» και μοιράζονται το μίσος τους για τις γυναίκες, καθώς και την αγανάκτηση τους απέναντι στο γυναικοκεντρισμό και το φεμινιστικό κίνημα που «πλήττουν» τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.


Φυσικά, δεν εμφανίστηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως είναι γνωστό, ο όρος εμπνεύστηκε και έχει τις ρίζες του στο Κίνημα για τα Δικαιώματα των Ανδρών (Men’s Rights Movement), το οποίο εμφανίστηκε τις δεκαετίες του ’60 και ’70 ως αντίσταση στο Δεύτερο Φεμινιστικό Κίνημα. Κυρίαρχη ιδέα του κινήματος είναι ότι οι γυναίκες βρίσκονται, γενικά, σε προνομιακή θέση σε σχέση με τους άνδρες, αλλά αυτό μπορούν να το καταλάβουν μόνο όσοι πάρουν το «κόκκινο χάπι» (βλ. Ταινία "The Matrix") και καταφέρουν να δουν την πραγματικότητα. Όταν συνειδητοποιήσουν, δηλαδή, ότι οι γυναίκες κυριαρχούν, ενώ οι άνδρες δεν έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν και να αντισταθούν στην καταπίεση.


Έτσι, δημιουργήθηκε και η πλατφόρμα "The Red Pill" από τον Μορφέα Μάνφρεντ (Morpheus Manfred) στο Reddit ως μέρος, στο οποίο μπορούν να εκφράζονται οι ανδρικές φωνές. Το κίνημα χαρακτηρίζεται από τοξικότητα ενώ προωθεί ιδέες και πρακτικές που ενισχύουν πολλές φορές την κουλτούρα της παρενόχλησης,που ξεπερνά κατά πολύ την έκφραση απλών απόψεων. Κάποιες από τις πιο γνωστές ομάδες που συντελούν την Ανδρόσφαιρα είναι οι Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανδρών (Men’s rights activists-MRAs), οι Ίνσελς (Involuntary Celibates-Incels), οι Pick up artists (PUAs) και οι Άνδρες που ακολουθούν το δικό τους δρόμο (Men going their own way- MGTOW).

Ας δούμε λίγο καλύτερα τι σημαίνουν όλα αυτά.


  • MRAs (Men’s rights activists, Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανδρών): Όπως προαναφέρθηκε, το κίνημα της ανδρόσφαιρας πηγάζει από το Κίνημα για τα δικαιώματα των ανδρών (Men’s rights movement) τη δεκαετία του '70 ως απάντηση και αντίδραση στο Δεύτερο Φεμινιστικό Κίνημα. Ενώ, κεντρικός σκοπός τους είναι να καταδείξουν ότι τα στερεότυπα που επικρατούν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανδρική ταυτότητα, στη συνέχεια οι υποστηρικτές χωρίζονται σε δύο «αντίθετες» υπο-ομάδες.


Από τη μια, βρίσκονται όσοι ακολούθησαν μια πιο φεμινιστική οπτική και αναγνώρισαν τις επιδράσεις και συνέπειες της πατριαρχίας σε όλα τα άτομα της κοινωνίας. Από την άλλη, είναι μία μερίδα ανδρών που αντιτάσσεται στην πρώτη με πολύ έντονο τρόπο υποστηρίζοντας ότι η ανδρική ταυτότητα καταπιέζεται από τον φεμινισμό. Έτσι, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητεί όσα έχουν κατακτήσει οι γυναίκες μέχρι σήμερα, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι τα κεκτημένα πάρθηκαν σε βάρος των ανδρών. Αυτονομάζονται, λοιπόν, MRAs (Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανδρών) και με τη βοήθεια του διαδικτύου προωθούν την ιδεολογία τους βρίσκοντας υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και δημιουργώντας υποομάδες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το κίνημα να διαδίδεται και να μεγαλώνει.


  • INCELS (Involuntary Celibates): Δεν μπορούμε να αναλύσουμε όλη τη δομή της σκέψης των «Ίνσελς» σε μία μόνο παράγραφο γι’ αυτό και επέλεξα μερικά από τα πιο «τρανταχτά» στοιχεία της ταυτότητάς τους. Ίνσελς, λοιπόν, είναι οι άνδρες που δεν συνάπτουν σεξουαλικές σχέσεις με τις γυναίκες και κατηγορούν εκείνες γι αυτό. Πιστεύουν ότι οι εμφανισιακά όμορφες γυναίκες τις οποίες ονομάζουν “Στέισυ” (“Stacys”) έλκονται από στερεοτυπικά όμορφους άνδρες τους οποίους ονομάζουν “Τσαντ” (“Chads”) και alpha males. Κατά τα λεγόμενα τους, η αιτία για όλα αυτά είναι το φεμινιστικό κίνημα το οποίο τους στερεί το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις γυναίκες, κάτι για το οποίο είναι προορισμένοι.


Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι, εκτός από τις απόψεις που κατά κύριο λόγο εκφράζονται μέσω διαφόρων ιστολογίων και φόρουμ στο διαδίκτυο, έχουν καταγραφεί δύο σοβαρά γεγονότα που αποδεικνύουν τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα αυτής της ιδεολογίας. Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Μαΐου του 2014 ο Έλιοτ Ρότζερ, αφού έχει δηλώσει ξεκάθαρα το μίσος του για τις γυναίκες, δολοφονεί έξι άτομα στην Καλιφόρνια (ανάμεσα σ’ αυτά τρεις στερεοτυπικά ωραίους άνδρες) και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Παρά το ειδεχθές έγκλημά του, εκείνος αναγνωρίζεται από μεγάλο αριθμό ομοϊδεατών ως «Ήρωας των Ίνσελς» (Incel Hero) και «Ο Ανώτατος Κύριος» (The supreme gentleman). Ο τελευταίος τίτλος του αποδίδεται από τον Άλεκ Μινάσιαν ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά τον θαυμασμό του για τον Έλιοτ Ρότζερ στο τουίτερ. Ο ίδιος στις 23 Απριλίου το 2018 σκοτώνει 10 άτομα και τραυματίζει ακόμα 16 στο Τορόντο του Καναδά πέφτοντας πάνω τους με ένα ενοικιασμένο βαν. Αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από τις ιδέες των Ίνσελς και σκοπός του ήταν να σκοτώσει όσα περισσότερα άτομα γίνεται. Ακόμη πιο ανατριχιαστική είναι η απάντηση του στην ερώτηση για το πώς ένιωσε γι αυτό που διέπραξε, όπου απαντάει χαρακτηριστικά «Νιώθω ότι ολοκλήρωσα την αποστολή μου». Ήταν η πρώτη βίαιη πράξη σχετιζόμενη με τους Ίνσελς που αναγνωρίστηκε ως τρομοκρατική.


  • PUAs (Pick Up Artists): Σε ένα άλλο επίπεδο, έχουμε την υποκουλτούρα των Pick up artists οι οποίοι με διάφορα παραπλανητικά βήματα προσπαθούν να προσεγγίσουν και να συνευρεθούν με όποιες γυναίκες επιθυμούν. Οι τακτικές που ακολουθούν στηρίζονται στην ιδέα πως στις γυναίκες αρέσει να τις προσεγγίζουν και ότι ζητούν επιβεβαίωση, γι αυτό ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται είναι το λεγόμενο negging. Ουσιαστικά, είναι τα αντίστροφα κομπλιμέντα, τα οποία στην πραγματικότητα μειώνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου, οπότε νιώθει την ανάγκη για επιβεβαίωση από το άτομο που έκανε το σχετικό σχόλιο.


Ένας από τους πιο γνωστούς pick up artists είναι ο Έρικ Βον Μάρκοβικ ή αυτοαποκαλούμενος Μίστερι (Mystery). Ο ίδιος επινοεί τη «Μέθοδο του Μίστερι» (The mystery method), την οποία διδάσκει επί πληρωμή σε άνδρες εκπαιδεύοντάς τους να αποπλανούν γυναίκες. Μάλιστα, έγραψε το βιβλίο The mystery method, how to get beautiful women into bed προσφέροντας αναλυτικές οδηγίες στους επίδοξους αναγνώστες του. Έγινε, μάλιστα, ακόμη πιο γνωστός μέσα από το βιβλίο του Νιλ Στράους The game, στο οποίο ο Μίστερι αναφέρεται ως μέντορας του συγγραφέα. Στο βιβλίο του ο Στράους, ο οποίος στη συνέχεια υιοθέτησε το ψευδώνυμο Στάιλ (Style), αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Μίστερι και στην πορεία του στον κόσμο των pick up artists. Αργότερα, όπως μαθαίνουμε ανέπτυξε ένα πρόγραμμα στο οποίο προωθεί τις δικές του μεθόδους και συμβουλές πάνω στην προσέγγιση γυναικών ενώ προώθησε και το δικό του πρόγραμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης που ονόμασε "Stylelife". Η εμπλοκή του με τους pick up artists συνεχίστηκε μέχρι που παντρεύτηκε και τελικά «έθαψε» τον χαρακτήρα που είχε αποκτήσει ως Στάιλ.


Ενδιαφέρον είναι, ότι πραγματοποιούνται σεμινάρια pick up artists και στη χώρα μας με επικεφαλής τον Nitro προωθώντας τη «Μέθοδο του Μίστερι». Διαβάζοντας για τους PUAs και βλέποντας πως οι γυναίκες αναφέρονται συχνά ως «στόχοι» και οι αλληλεπιδράσεις μαζί τους ως «παιχνίδι,» μπορούμε να αντιληφθούμε την αντικειμενοποίηση που υφίσταται η υπόσταση της γυναίκας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προωθείται μια κουλτούρα παραπλανητική και πολλές φορές παρενοχλητική.
  • MGTOW (Men Going Their Own Way, οι άνδρες που ακολουθούν το δικό τους δρόμο): Ακόμη μια κατηγορία στο κίνημα της Ανδρόσφαιρας είναι «οι άνδρες που ακολουθούν το δικό τους δρόμο». Τα μέλη της οποίας επιλέγουν να αποκόπτονται εντελώς από τις γυναίκες, αρνούνται το γάμο και είναι αφοσιωμένοι στην εργένικη ζωή. Κάποιοι μπορεί να διατηρούν πλατωνικές σχέσεις ή να συνευρίσκονται με σεξεργάτριες, αλλά πολλοί απέχουν γενικά από τη σεξουαλική επαφή. Σε αντίθεση με τους Ίνσελς που κατηγορούν της γυναίκες για την απουσία σεξουαλικών σχέσεων και τους Pick up artists που προσπαθούν να συνευρεθούν με αυτές υιοθετώντας πονηρές και παραπλανητικές τακτικές, οι MGTOW επιλέγουν να απέχουν από τις σχέσεις με τις γυναίκες και κυρίως αρνούνται να παντρευτούν. Επιχείρημα τους είναι ότι οι γυναίκες θέλουν να εκμεταλλευτούν τον άνδρα που παντρεύονται και ότι η επιτυχία για εκείνους δεν πρόκειται να έρθει αν είναι παντρεμένοι. Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mgtow.com θα δείτε ότι έχουν ως παραδείγματα λόγια μεγάλων ανδρών της ιστορίας και των επιστημών, τα οποία χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν τις ιδέες τους, όπως:


«Δεν νομίζω να μπορείτε να ονοματίσετε πολλές σπουδαίες εφευρέσεις παντρεμένων ανδρών. Ζήστε μοναχοί, αυτό είναι το μυστικό της εφεύρεσης. Ζήστε μοναχοί, τότε γεννιούνται οι ιδέες.»-Νικολά Τέσλα (1856-1943)


Σημαντικό, επίσης είναι ότι με το κίνημα Metoo ξεσπούν αντιδράσεις λέγοντας πως οι γυναίκες κάνουν ψεύτικες καταγγελίες για παρενοχλήσεις και έτσι βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές και καριέρες των ανδρών. Μπορούμε να καταλάβουμε πως αυτές οι προσεγγίσεις υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα των καταγγελιών, αλλά και αμφισβητούν την εμπειρία των επιζωσών προωθώντας γι’ ακόμη μια φορά την τοξικότητα που χαρακτηρίζει το κίνημα.


Γνωστή η φράση «Για κάθε δράση υπάρχει και μια αντίδραση».


Φαίνεται, λοιπόν, ότι η δράση ήταν το φεμινιστικό κίνημα και αντίδραση η δημιουργία της Ανδρόσφαιρας, ενώ το ίδιο το φεμινιστικό κίνημα αποτελούσε την αντίσταση σε μια καταπιεστική κουλτούρα.


Όσο υπάρχει η ιδέα ότι ο φεμινισμός σχετίζεται με την προσπάθεια για υπεροχή των γυναικών και ταυτόχρονα την υποβάθμιση των άλλων φύλων, τόσο θα προκύπτουν αντιδράσεις από τα άτομα που θεωρούν ότι πλήττονται. Τρανταχτή απόδειξη τα παραδείγματα που αναφέραμε, όπως παραπλανητικές τακτικές μέχρι δολοφονίες στο όνομα μιας ακραίας ιδεολογίας.


Οι έννοιες μισανδρισμός και φεμινισμός δεν ταυτίζονται και είναι προφανές πως το ριζωμένο πατριαρχικό σύστημα επηρεάζει όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου. Άρα, μήπως είναι πια καιρός να επαναπροσδιοριστούν οι έμφυλες θεωρήσεις και ιδέες, έτσι ώστε να υπάρξει αμοιβαία προσπάθεια από όλα μας και μια συμπόρευση προς την ισότητα και την αρμονική συνύπαρξη; Ιδανικά, να υπάρχει μια ασφαλής «σφαίρα» για όλα τα άτομα χωρίς φόβο και διακρίσεις, κάτι που σίγουρα ακούγεται αρκετά ουτοπικό αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο όλων μας.#authorsteam #authors #feminism #women #gender #manosphere #rape
Πηγές


https://www.urbandictionary.com/define.php?term=red%20piller

https://www.theguardian.com/technology/2016/apr/14/the-red-pill-reddit-modern-misogyny-manosphere-men

https://thesecuritydistillery.org/all-articles/an-introduction-to-mens-rights-activists-mras

https://www.bbc.com/news/blogs-trending-43881931

https://www.researchgate.net/publication/328081163_Who_are_Incels_Recognizing_the_Violent_Extremist_Ideology_of_'Incels'

https://www.nytimes.com/2021/03/03/world/canada/toronto-van-alek-minassian.html

https://www.bbc.com/news/uk-56269095

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/nov/05/pickup-artists-teaching-men-approach-women-industry-street-harassment

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Game:_Penetrating_the_Secret_Society_of_Pickup_Artists

https://www.datingskillsreview.com/neil-strauss/

https://beapua.weebly.com/

https://people.howstuffworks.com/pickup-artist.htm

https://us.macmillan.com/books/9780312360115

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/aug/26/men-going-their-own-way-the-toxic-male-separatist-movement-that-is-now-mainstream

https://www.mgtow.com/history/


235 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων