Ιταλία: Ddl ZanΑπό την Κριστίνα Ντ’Αβένα έως την Αλεσσάντρα Αμορόζο και από τους Τιρομαντσίνο έως τη Λορεντάνα Μπερτέ, τις τελευταίες εβδομάδες κύμα διάσημων, καλλιτεχνών και influencer της Ιταλίας έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες της παλάμης τους πάνω στην οποία αναγράφουν τα αρχικά Ddl Zan συνοδευόμενα από το hashtag #diamociunamano (#υποστηρίζουμε) με σκοπό να γνωστοποιήσουν το αίτημα ψήφισης του νομοσχεδίου (Ddl: disegno di legge - νομοσχέδιο) Zan, να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να επιδοκιμάσουν την ψήφισή του.


Το νομοσχέδιο φέρει το όνομα του εισηγητή του, βουλευτή και εκπροσώπου της Ιταλικής ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, Αλεσσάντρο Ζαν και αφορά τα “Μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της διάκρισης και της βίας βάσει βιολογικού ή κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και αναπηρίας”.


Αντίθετα με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία δεν υπάρχει νόμος ad hoc που να ποινικοποιεί τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας. Οι πρώτες προσπάθειες πρότασης νόμου κατά της ομοφοβίας έγιναν το 1996, όταν ο τότε κομμουνιστής βουλευτής Νίκι Βέντολα κατέθεσε σχετική πρόταση η οποία και απορρίφθηκε. Αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν το 2013 με την κατάθεση πρότασης νόμου από τους Ιβάν Σκαλφαρότο, Αλεσσάντρο Ζαν και άλλους βουλευτές. Το νομοσχέδιο του Ζαν, που τον περασμένο Νοέμβριο του 2020 πέρασε με 265 ψήφους υπέρ και 193 κατά για συζήτηση στην Ιταλική Βουλή, συναρμόζει 5 προηγειθέντα νομοσχέδια που φέρουν τις υπογραφές των Ζαν, Μπολντρίνι, Σκαλφαρότο, Περαντόνι και Μπαρτολότσι, ωστόσο, ο Ζαν είναι εκείνος που έρχεται για πρώτη φορά να προσθέσει την ειδική περίπτωση που αφορά άμεσα διακρίσεις εναντίον ομοφυλόφιλων και τρανς άτομων.


Το νέο αυτό νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει και όχι να καταργήσει τις ισχύουσες διατάξεις ενώ αξίζει να λεχθεί πως δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα αλλά συμπεριλαμβάνει και τα άτομα με αναπηρία στοχεύοντας τελικά στη διεύρυνση της ακτίνας της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με εγκλήματα μίσους και επιθέσεις ή συμπεριφορές εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού, του φύλου και της ταυτότητας φύλου.


Οι ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση παραβίασης του νόμου είναι:


  • φυλάκιση έως και 18 μήνες (ή εναλλακτικά το πρόστιμο των 6.000 ευρώ) για όποιον υποκινεί ή διαπράττει σχετικές πράξεις διάκρισης

  • έως και 4 χρόνια φυλάκιση για όποιον συμμετέχει ή ευνοεί οργανισμούς, ενώσεις, κινήματα και ομάδες που έχουν ως πρωταρχικό στόχο (ή που συμπεριλαμβάνουν στους στόχους τους) τη διάκριση και τη βία βάσει φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας


-Η σύνθεση του νομοσχεδίου-


Μεταξύ των 10 άρθρων του νομοσχεδίου, σημαντικές είναι οι προτάσεις που γίνονται στα Άρθρα 2 και 3 που προσθέτουν τις νομοθετικές διατάξεις για το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την αναπηρία μεταξύ των αξιόποινων κινήτρων που συγκαταλέγονται στο άρθρο 604-bis του ποινικού κώδικα, που στοχεύει στην προστασία του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της θεμελιώδους αρχής της ισότητας επεκτείνοντας το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου.


Το Άρθρο 4 που αφιερώνεται στη διασφάλιση του «πλουραλισμού των ιδεών και στην ελευθερία των επιλογών».


Το Άρθρο 9 που προβλέπει τα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου για την υποστήριξη των θυμάτων, ενώ επεμβαίνει για τα προαναφερθέντα στη δημιουργία κέντρων στήριξης κατά των διακρίσεων σε όλη την Ιταλική επικράτεια με ετήσια χρηματοδοτική υποστήριξη από το κράτος.


Τέλος, το Άρθρο 10 που ζητά από την ISTAT (Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας) τη συλλογή δεδομένων και διεξαγωγή στατιστικών ερευνών σχετικά με την άποψη του πληθυσμού αναφορικά με την ομοτρανσφοβία, το μισογυνισμό και την αναπηρία καθώς και τη διάκριση και βία βάσει ρατσισμού, ιθαγένειας, εθνικότητας, ή θρησκείας.


Οι αντιστάσεις, ωστόσο, στο νομοσχέδιο είναι σθεναρές τόσο από τη Λέγκα (Lega) όσο και από τα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) αλλά και θρησκευτικές ομάδες που δεν θεωρούν αναγκαίο έναν τέτοιο νόμο. Σύμφωνα με εκείνους, αρκεί η προστασία που προσφέρει ο νόμος που αφορά τις ποινικές διώξεις για τα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους βάσει ιθαγένειας, εθνικότητας και θρησκευτικής πίστης (νόμος Μαντσίνο).


Για τη Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας το νομοσχέδιο θεωρείται ελευθεροκτόνο ενώ φιμώνει την ελευθερία έκφρασής τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σαλβίνι, το νομοσχέδιο αποτελεί «φτηνό μέσο εργαλειοποίησης» που καθιστά οποιονδήποτε εναντιώνεται σε εκείνο «αναδρομικό μεσαιωνιστή» ενώ τονίζει πως «υπάρχει ο κίνδυνος να στιγματιστούν ως εσφαλμένες απόψεις που αφορούν το νομοσχέδιο και που μοιράζονται εκατομμύρια Ιταλοί πράγμα που είναι άκρως ανελεύθερο» .


Έκπληξη προκαλεί το ότι φεμινιστικές οργανώσεις όπως οι RadFem Italia, SeNonOraQuandoLibere, Arcilesbica και Udi ζήτησαν από τους νομοθέτες να επανεξετάσουν την ορολογία που χρησιμοποιείται αισθανόμενες πως μπορεί να είναι διφορούμενο το περιεχόμενό τους όπως και απαίτησαν την τροποποίηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου καθώς για μερικές εκπροσώπους φεμινιστικών ομάδων όροι όπως η ταυτότητα φύλου απειλούν το βιολογικό φύλο αφού επιτρέπουν μία ποικιλία διαφορετικών τρόπων αυτοπροσδιορισμού και ακυρώνουν, επακόλουθα, το σώμα με το οποίο, τελικά, γεννιόμαστε.


Πηγές | Greenme, Gds, VanityFair, AntonioGenna, TheItalianTimes

46 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων