Μπίλυ Τζιν Κίνγκ

Μπίλυ Τζιν Κίνγκ - Η "Μάχη των Φύλων"


Γεννημένη το Νοέμβριο του 1943 στο Λόνγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, η Μπίλυ Τζιν Κινγκ υπήρξε Αμερικανίδα φεμινίστρια, υπέρμαχος των γκέι δικαιωμάτων και επαγγελματίας τενίστρια. Μέσα από τον αγώνα της για ίσους μισθούς, γυναικεία ορατότητα, σεβασμό και αναγνώριση, όρθωσε στο βάθρο των νικητών τη θέση των γυναικών και ιδίως των συναθλητριών της.


Η ίδια, έγινε περισσότερο γνωστή, όταν το 1973 αγωνίστηκε στο Χιούστον Άστροντομ εναντίον του πρώην τενίστα πρωταθλητή Μπόμπι Ρίγκς γνωστού για τις δημόσια σεξιστικές και σοβινιστικές θέσεις του, μεταξύ των οποίων και η δήλωση πως «το τένις γυναικών είναι τόσο κατώτερο από εκείνο των ανδρών που ακόμα και κάποιος τόσο γέρος όσο εγώ θα μπορούσε να νικήσει τις κορυφαίες παίκτριες του γυναικείου τένις».


Η «Μάχη των Φύλων», όπως ονομάστηκε, θύμιζε περισσότερο θεαματικό σόου, αφού η Κίνγκ εισήλθε στο γήπεδο ξαπλωμένη σε χρυσό φορητό ανάκλιντρο που το κουβαλούσαν τέσσερις μυώδεις άνδρες ενώ ο Ρίγκς με μία δίτροχη άμαξα που την έσερναν γυναίκες, οι αποκαλούμενες ως «Επιστήθιες Φίλες του Μπόμπι». Ο αγώνας προβλήθηκε και από την τηλεόραση με πε