Οντρ Γκέραλντιν Λορντ

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021

αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Οντρ Γκέραλντιν Λορντ (1934 - 1992) υπήρξε κόρη μεταναστών από τη Γρενάδα των Δυτικών Ινδιών και μία από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ποιήτριες, δοκιμιογράφους και αυτοβιογράφους του 20ου αιώνα με έντονα ακτιβιστικό και φεμινιστικό έργο.


Το 1970 χωρίζει με τον λευκό και γκέι άνδρα της, Έντουαρντ Ρόλινς, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά ενώ αργότερα στη ζωή της συναντά τη μελλοντική σύντροφό της, Φράνσις Κλέιτον.

Η εκπαίδευσή της σε Καθολικά σχολεία, η ειδίκευση στη βιβλιοθηκονομία, η καριέρα της ως παιδαγωγού και καθηγήτριας στην ακαδημία και η θέση της ως κουήρ μαύρης γυναίκας, αποτέλεσαν σημαντικές πηγές έμπνευσης για το ποιητικό της έργο.


Η προσωπική της μάχη με τον καρκίνο του μαστού και τη μαστεκτομή αποτυπώθηκε στα Ημερολόγια Καρκίνου της (1980) όπου παλεύει με την ιδέα του θανάτου, τις αναπαραστάσεις και μεταμορφώσεις του σώματος, την ανάγκη του να μιλήσει για κάτι που όλοι μέχρι τότε σιωπούσαν. Με άλλα λόγια, την ασθένεια μέσα από την εμπειρία της ως γυναίκα, θέλοντας να απομυθοποιήσει το φόβο της νόσου και να ενδυναμώσει τις γυναίκες γύρω της. Η φεμινιστική κριτική της νόσου και του ρόλου της ιατρικής έδωσε τροφή για τη διάνοιξη ενός νέου πεδίου μελέτης και θεωρητικής ανάλυσης.


Η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της ως «μαύρη, λεσβία, μητέρα, μαχήτρια και ποιήτρια». Η ζωή της σημαδεύτηκε από αγώνες τόσο με τον εαυτό της όσο και με την κοινωνία.

Στα ποιήματα της είναι έκδηλος ο πλούτος τον ταυτοτήτων που η ίδια φορά περήφανα παλεύοντας μέχρι τέλους για την αποκατάστασή τους από το περιθώριο. Προσεγγίζει και επιτίθεται σε ιδέες όπως η φυλετική και ταξική ανισότητα, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, ενώ γιορτάζει την κουήρ εμπειρία και σεξουαλικότητα χρησιμοποιώντας τη ρητορική της μυθολογίας και των εικόνων.


Ο ρόλος της υπήρξε καταλυτικός σε πολλά απελευθερωτικά κινήματα και ακτιβιστικούς κύκλους συμπεριλαμβανομένων του δεύτερου φεμινιστικού κινήματος, του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων καθώς και Πολιτιστικών κινημάτων Μαύρων και αγώνων για ΛΟΑΤΚ ισότητα. Η ίδια, μάλιστα, μαζί με την Αφροαμερικανή συγγραφέα και ακτιβίστρια Μπάρμπαρα Σμιθ ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο Κίτσεν Τέιμπλ: Εκδόσεις Μαύρων Γυναικών, θέλοντας να ενισχύσουν το έργο των μαύρων φεμινιστριών συγγραφέων. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στη δική της ήπειρο, αλλά αγωνίστηκε για τις μαύρες γυναίκες στη Ν. Αφρική κατά το Απαρτχάιντ δημιουργώντας Αδελφότητες υποστήριξης και υποστηρίζοντάς τες ανοιχτά.

Όπως η ίδια έλεγε, «Η σεξουαλικότητα μου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποια είμαι, και η ποίηση μου είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσής του εαυτού μου και των κόσμων μου…»


Το 1992 πεθαίνει από καρκίνο του μαστού αφήνοντας πίσω της έναν αξιοζήλευτο αριθμό δημοσιευμένων και αδημοσίευτων έργων.
Οπτικό Υλικό | Getty Images, Freie Universität Berlin Πηγές | Poets.org, PoetryFoundation, Britannica


53 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Μαρίνα Σάττι