Οντρ Γκέραλντιν Λορντ

Ενημερώθηκε: Αυγ 27

αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Οντρ Γκέραλντιν Λορντ (1934 - 1992) υπήρξε κόρη μεταναστών από τη Γρενάδα των Δυτικών Ινδιών και μία από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ποιήτριες, δοκιμιογράφους και αυτοβιογράφους του 20ου αιώνα με έντονα ακτιβιστικό και φεμινιστικό έργο.


Το 1970 χωρίζει με τον λευκό και γκέι άνδρα της, Έντουαρντ Ρόλινς, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά ενώ αργότερα στη ζωή της συναντά τη μελλοντική σύντροφό της, Φράνσις Κλέιτον.

Η εκπαίδευσή της σε Καθολικά σχολεία, η ειδίκευση στη βιβλιοθηκονομία, η καριέρα της ως παιδαγωγού και καθηγήτριας στην ακαδημία και η θέση της ως κουήρ μαύρης γυναίκας, αποτέλεσαν σημαντικές πηγές έμπνευσης για το ποιητικό της έργο.


Η προσωπική της μάχη με τον καρκίνο του μαστού και τη μαστεκτομή αποτυπώθηκε στα Ημερολόγια Καρκίνου της (1980) όπου παλεύει με την ιδέα του θανάτου, τις αναπαραστάσεις και μεταμορφώσεις του σώματος, την ανάγκη του να μιλήσει για κάτι που όλοι μέχρι τότε σιωπούσαν. Με άλλα λόγια, την ασθένεια μέσα από την εμπειρία της ως γυναίκα, θέλοντας να απομυθοποιήσει το φόβο της νόσου και να ενδυναμώσει τις γυναίκες γύρω της. Η φεμινιστική κριτική της νόσου και του ρόλου της ιατρικής έδωσε τροφή για τη διάνοιξη ενός νέου πεδίου μελέτης και θεωρητικής ανάλυσης.


Η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της ως «μαύρη, λεσβία, μητέρα, μαχήτρια και ποιήτρια». Η ζωή της σημαδεύτηκε από αγώνες τόσο με τον εαυτό της όσο και με την κοινωνία.

Στα ποιήματα της είν