Πίνοντας ένα ποτό σε ΛΟΑΤΚΙΑ+ friendly μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021

αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων της ομάδας μας μιλήσαμε, λίγο καιρό πριν, με δύο ιδιοκτήτες καφέ και καφέ μπαρ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας αναφορικά με την πανδημία, την εμπειρία τους στο χώρο ως ΛΟΑΤΚΙΑ+ friendly μαγαζιά και τις προσδοκίες τους για το προσεχές μέλλον. Πάμε να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν.Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του μαγαζιού σας;


Pastaflora Darling: Η Pastaflora άνοιξε τις πόρτες της πριν από 18 περίπου χρόνια και, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε πρώτη επιλογή και αγαπημένο στέκι για πάρα πολλούς, χάρη στον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα της και στο γραφικό ύφος που έχει το στενό της Ζεύξιδος, που τη φιλοξενεί. Είναι πλέον σημείο αναφοράς της πόλης στον χώρο της διασκέδασης λόγω της διαχρονικότητάς της.


Enodia Bar: Το Ενοδία Bar άνοιξε τον Ιούνιο του 2013 στην περιοχή του Κεραμεικού. Είχε προηγηθεί το Πολύχρωμο μπαρ που άνοιξε το 2006 ως το πρώτο Daddies Bar στην Αθήνα. Μετά από 7 συναπτά έτη είχα την ανάγκη να κάνω κάτι διαφορετικό. Πάντα μου άρεσαν το Γκάζι και ο Κεραμεικός σαν περιοχές και πολλές φορές διασκέδαζα και εγώ εκεί. Στην επιστροφή μου για το σπίτι περνούσα πάντα από την Κελεού και συνήθως έπινα εκεί ένα τελευταίο ποτό. Εκεί στο Νο1 έβλεπα ένα μπαρ που για κάποιο λόγο με τραβούσε σαν χώρος. Είδα ότι για αρκετό καιρό δεν λειτουργούσε οπότε και πήρα την απόφαση να κάνω την αλλαγή και να φτιάξω το Μπαρ Ενοδία που σημαίνει στο δρόμο (Εν οδός).


Ποια η ανάγκη που γέννησε την ιδέα του;


Pastaflora Darling: Οι καταλληλότεροι φυσικά για να μιλήσουν γι' αυτό δεν είναι άλλοι από τον Δημήτρη και τον Γιάννη. Η Pastaflora αποτελεί δικό τους δημιούργημα και θα ήταν άδικο να τους αφήσουμε έξω. Από εκείνους, ως θαμώνες στην αρχή κι ως διαχειριστές εν συνεχεία, μας δόθηκε η έμπνευση. Αυτό που μας παρακινεί να συνεχίσουμε ακριβώς από εκεί που το άφησαν, δεν είναι άλλο από τον ευχάριστο χρόνο που περάσαμε στην Pastaflora – σε συνδυασμό βέβαια, με την απήχηση που εξακολουθεί να έχει στον νέο κόσμο, αλλά και στους παλαιότερους πελάτες. Το ξεχωριστό – ενδεχομένως μοναδικό ως προς το ύφος – περιβάλλον της Pastaflora, ήταν αυτό που μας έκανε να θέλουμε να κρατηθεί ζωντανό αυτό το μέρος. Και αποδείχτηκε πως ήταν πολλοί εκείνοι που ήθελαν το ίδιο... Τελικά όμως, ήμασταν εμείς που σταθήκαμε κάπως πιο τυχεροί!


Enodia Bar: Η προσωπική ανάγκη του να κάνεις κάτι καινούργιο από το μηδέν, φρέσκο και διαφορετικό από το προηγούμενο. Μεγαλώνοντας βλέπεις τον εαυτό σου να στοχάζεται ιδέες που θέλεις να πραγματοποιήσεις, όνειρα και φιλοδοξίες... φυσικά απώτερος στόχος είναι η επιτυχία του εγχειρήματος.


Είναι η Θεσσαλονίκη/Αθήνα φιλικά προσκείμενη σε ΛΟΑΤΚΙΑ+ ή gay friendly μαγαζιά;


Pastaflora Darling: Στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο κόσμος δείχνει πλέον να καταρρίπτει τα στερεότυπα που μέχρι και πριν λίγα χρόνια την εμφάνιζαν αρκετά συντηρητική. Είναι δεκτική ως προς κάθε τι το διαφορετικό και αρκετά υποστηρικτική επιτέλους ως προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Η καθημερινή τριβή μας με τον κόσμο, ιδιαίτερα νεότερων ηλικιών, μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους πως χρόνο με τον χρόνο θα γίνεται όλο και πιο έκδηλο όλο αυτό από τον κόσμο της.


Enodia Bar: Πιστεύω ότι η Αθήνα ήταν αδιάφορη έως και ανεκτική. Φιλική προς τα μαγαζιά είναι τα τελευταία χρόνια.


Υπάρχει straight κοινό που προτιμά το μαγαζί σας και αν ναι γιατί;


Pastaflora Darling: Φυσικά και υπάρχει και straight κοινό. Όπως προαναφέραμε, οι άνθρωποι της πόλης και όχι μόνο (αφού στην Pastaflora έχουμε πελάτες από πολλά μέρη), αντιλαμβάνονται πως μπορούν να συνυπάρξουν με τους πάντες. Σε κάθε κακοπροαίρετο μπορούμε να δώσουμε ως παράδειγμα εμάς τους ίδιους, που ήμασταν ήδη πελάτες πολύ πριν το αναλάβουμε. Η Pastaflora δεν ήταν ποτέ εκεί μόνο για κάποιους, και ποτέ δε χρειάστηκε να αποτινάξει κάτι από πάνω της. Η ατμόσφαιρα και η αύρα του χώρου είναι αυτή που σε κερδίζει. Βλέπεις, είναι πολλά περισσότερα αυτά που γοητεύουν και την ΛΟΑΤΚΙ+ και την straight κοινότητα.


Enodia Bar: Ναι υπάρχει. Γιατί ανέκαθεν η ατμόσφαιρα στα gay μαγαζιά είναι διαφορετική και τους ταιριάζει, όσοι straight έρχονται στα μαγαζιά μας σίγουρα περνάνε υπέροχα.
Έχετε υπάρξει μάρτυρες σεξιστικού-φοβικού περιστατικού στο μαγαζί σας και αν ναι πώς το χειριστήκατε;


Pastaflora Darling: Όχι, ποτέ δεν έχουμε γίνει μάρτυρες κάποιου τέτοιου είδους περιστατικού! Κι αυτό δεν είναι απλά κάτι που έτυχε ως τώρα, για τον απλούστατο λόγο πως το κλίμα είναι πολύ χαλαρό και δεν προκαλεί τίποτα τέτοιο σε κανέναν. Δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ένταση είτε μεταξύ του κόσμου, είτε εργαζόμενου με τον κόσμο.


Enodia Bar: Ευτυχώς στη μέχρι τώρα πορεία μου δεν αντιμετώπισα τέτοιο περιστατικό.


Πόσο επηρέασε η πανδημία την εργασία σας στο πρώτο lockdown;


Pastaflora Darling: Η περίοδος εκείνη του πρώτου lockdown χωρίς αμφιβολία ήταν η δυσκολότερη (και πού να φανταζόμασταν ότι θα ερχόταν και 2ο!). Μείναμε εκτεθειμένοι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, και η κακή ψυχολογία που όλοι μας λίγο πολύ είχαμε, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το πού θα βγάλει όλο αυτό, μας έκανε αρκετά απαισιόδοξους ως προς το αν θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε. Επιστρέψαμε στα μέσα του Μαΐου και ευτυχώς, η εικόνα κάθε άλλο παρά αποθαρρυντική ήταν. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά ο χώρος εργασίας ενδεχομένως να ήταν ο καταλληλότερος στη διάρκεια της μέρας για όλους όσοι εργαζόμασταν εκεί, ώστε να ξεφεύγει το μυαλό από καθετί αρνητικό.


Enodia Bar: Ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους μας το να αντιμετωπίσεις με μία διαφορετική προσέγγιση τους πελάτες και φίλους... από απόσταση. Ο κόσμος ήταν συγκρατημένος και επιφυλακτικός. Σίγουρα υπήρχε κόσμος που αντιμετώπισε την πανδημία πιο ελαφριά.


Γιατί κρίνεται αναγκαία η διασκέδαση και η αναψυχή ειδικά αυτή την περίοδο;


Pastaflora Darling: Θεωρούμε πως πάντα ήταν απαραίτητη η διασκέδαση τέτοιου τύπου. Ακόμα περισσότερο τώρα, που έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο (αν όχι για το ανθρώπινο είδος γενικά, σίγουρα για τις τελευταίες γενιές). Ο εγκλεισμός, η μοναξιά και η αβεβαιότητα, επόμενο είναι να το γιγαντώνουν όλο αυτό και να πέφτει η ψυχολογία μας. Φυσικά, είναι από μέρους μας πλήρως κατανοητό πως η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αναγκαία... Στο μέτρο βέβαια, που δεν υπερβαίνει το αναγκαίο και είναι πρόσφορη.


Enodia Bar: Η διασκέδαση και η αναψυχή είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ για το λόγο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι πρωτόγνωρα. Η διασκέδαση συμβάλλει στην ισορροπία και στην καλή ψυχολογία των ανθρώπων.


Περιμένατε το δεύτερο lockdown;


Pastaflora Darling: Σε συζητήσεις με κάποιους καταλληλότερους επί του θέματος, ακούγαμε για 2ο κύμα και το περιμέναμε. Δεν περιμέναμε όμως σε καμία περίπτωση και 2ο lockdown. Είχαμε την πεποίθηση πως θα συνεχιστεί με κλιμακωτή αντιμετώπιση της κατάστασης σε κάθε νομό.


Enodia Bar: Ήταν αναμενόμενο να έχουμε και δεύτερο lockdown βλέποντας το τι συμβαίνει στο εξωτερικό με τις νέες μεταλλάξεις του ιού.


Υπήρξε κάτι θετικό μέσα στην όλη πανδημία;


Pastaflora Darling: Όσο πεσιμιστικό κι αν ακούγεται, όχι. Δε λέμε πως είναι ό,τι πιο οδυνηρό μπορεί να συμβεί, απλώς αυτό που λένε, πως η πανδημία μας προσέφερε χρόνο για κάποια πράγματα, πιστεύουμε πως δεν είναι δικαιολογία για να την επιθυμήσουμε ξανά. Δικό μας λάθος ήταν αν δε βρίσκαμε χρόνο.


Enodia Bar: Σε μια τέτοια περίοδο σίγουρα κάνεις μια ενδοσκόπηση και βλέπεις τη ζωή σου από μια άλλη οπτική. Βέβαια, το χρονικό διάστημα όταν είναι μεγάλο δεν βοηθάει και κουράζει.


Είστε αισιόδοξοι για το μετά;


Pastaflora Darling: Τα δείγματα που έχουμε πλέον είναι ενθαρρυντικά, οπότε κρατάμε αυτό και ναι, είμαστε αισιόδοξοι. Τώρα, αν ξαφνικά γίνει κάτι τελείως απρόβλεπτο και αλλάξουν τα πράγματα και βγουν εκτός ελέγχου, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε...


Enodia Bar: Πρέπει πάντα μετά από μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση να βρίσκεις τη δύναμη να σηκωθείς και να παλέψεις για τα θέλω σου. Προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.


Πιστεύετε πως το κοινό σας θα επιστρέψει μετά την πανδημία;


Pastaflora Darling: Θέλουμε να πιστεύουμε πως ναι. Η Pastaflora θα είναι εκεί με την ίδια καλή διάθεση, ανοιχτή σε όλους!


Enodia Bar: Θεωρώ ότι ένας σημαντικός παράγοντας είναι το κοινό του κάθε μαγαζιού για την επιστροφή του. Ύστερα, όλος ο κόσμος θέλει να βγει και θα το κάνει στην αρχή αλλά παίζει μεγάλο ρόλο και η οικονομική δυνατότητα του καθενός. Οι νέοι σίγουρα θα βγουν ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι θα είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Τέλος, το εμβόλιο είναι και αυτό που θα καθορίσει την πορεία μας.


#authorsteam #authors #lgbt #lgbtqi #cafe #bar #friendly #gayfriendly

1.112 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων