Προνόμια των Λευκών και Cis

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021


αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Από την αρχή της σύστασης της κοινωνίας των πολιτών, οι λευκοί και cis άνθρωποι (cis/cisgender ή μη τρανς/φυλοαμετάβατος είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου δεν διαφέρει από το βιολογικό του φύλο) διέθεταν a priori πλεονεκτήματα στη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ανήκαν σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Σήμερα, λοιπόν, θα αναφερθούμε στα προνόμια που παρέχονται σε κάποιο άτομο με τη γέννησή του και όχι κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Το προνόμιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως το απτό αποτέλεσμα της συστημικής διάκρισης που οικοδομείται ως βάση και νόμος της κοινωνίας και που τελικά εξασφαλίζει πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, πλαίσια και δομές. Η έννοιά του ενυπάρχει ορατά και μη σε πλήθος κοινοτήτων και κοινωνικών ομάδων και περιλαμβάνει όλες αυτές τις διευκολύνσεις, χάρες, την απουσία αρνητικών επιπτώσεων και γενικώς το σύνολο των θετικών εμπειριών που βιώνει μια ομάδα συνήθως σε βάρος μιας άλλης.


Το να είναι κάποιος προνομιούχος δεν σημαίνει απαραίτητα και αμετάκλητα πως έχει ανοσία στις δυσκολίες της ζωής. Αντίθετα, είναι αποδέκτης ορισμένων πλεονεκτημάτων μέσα στην κοινωνία λόγω της φύσης της ταυτότητάς του. Η θρησκεία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η χώρα προέλευσης, το φύλο, το χρώμα και άλλοι παράγοντες αποτελούν μερικά από τα προνομία που χαρακτηρίζουν και τελικά χρωματίζουν και κατηγοριοποιούν βαθμονομικά και αξιακά την ταυτότητα του κάθε ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επωφελούνται από προνόμια που σχετίζονται με όσα προαναφέρθηκαν, συχνά, δεν συνειδητοποιούν πως βρίσκονται σε πλεονεκτίστερη θέση συγκριτικά με άλλους ανθρώπους με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες και τις ανάγκες ατόμων που παρεκκλίνουν από τη δική τους ταυτότητα κάτι που αμβλύνει τα επικοινωνιακά διαπροσωπικά και κοινωνικά χάσματα.

Τα προνόμια εντοπίζονται σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αρκετή τροφή για να θρέψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, άλλοι, ωστόσο, δεν έχουν. Υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται περισσότερο από άλλους για την παροχή της ίδιας δουλειάς. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ελευθερία να ντύνονται όπως θέλουν, άλλοι όμως αναγκάζονται να ζουν με περιορισμούς.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία που απαγόρευσε τον Απρίλιο του 2021 το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, καθιστώντας ουσιαστικά το γάμο προνόμιο των ετερόφυλων ζευγαριών. Επιπλέον, η Πολωνία, αποτελεί μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες όπου η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα στερείται θεμελιωδών μα κεκτημένων δικαιωμάτων της. Ειδικότερα, η χώρα θεωρεί πως το φάσμα του φύλου αποτελεί επικίνδυνη ιδεολογία και ότι η προάσπιση των δικαιωμάτων της Πολωνικής ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας είναι μία μορφή κομμουνισμού. Πλέον, το 1/3 της Πολωνίας δηλώνει πως είναι «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤ άτομα», με επίσημες δεσμεύσεις από τοπικούς δήμους να τάσσονται κατά της «ΛΟΑΤ προπαγάνδας». Επιπλέον, περίπου 100 Πολωνικές δημοτικές ή τοπικές κυβερνήσεις διακηρύττουν ότι είναι «απαλλαγμένοι από ΛΟΑΤ+ ιδεολογίες».


Εάν σε έχουν προσλάβει στη δουλειά επειδή είσαι άνδρας, εάν σου επιτρέπεται να κάνεις ή και να υιοθετήσεις παιδιά επειδή είσαι cis γυναίκα, εάν πίστεψαν τη δικιά σου εκδοχή πραγμάτων επειδή είσαι λευκός μεσοαστός άνδρας, τότε βρίσκεσαι σε πολύ πιο προνομιούχα θέση απ’ό,τι μαύροι άνδρες, τρανς γυναίκες ή οικογένειες της εργατικής τάξης.


Φυσικά, είναι θεμιτό να θυμόμαστε πως κανείς δεν ζητά από τους λευκούς και cis ανθρώπους να παραχωρήσουν τα προνόμιά τους. Αντιθέτως, στόχος της αναγνώρισης των προνομίων τους είναι η ανάγκη κριτικής των δυνάμεων που οικοδομούν καθώς και τους τρόπους που αυτά καταλήγουν να καταπιέζουν, να περιθωριοποιούν και να στιγματίζουν τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εκάστοτε ισχιακό πλαίσιο. Η ανάδειξη των προνομίων της μίας ομάδας εξασφαλίζει ταυτόχρονα ορατότητα στα προνόμια ή και όχι που μπορεί να έχει μία ομάδα που βρίσκεται σε άμεση ή έμμεση συσχέτιση με την περισσότερο προνομιούχα κάτι που τελικά οδηγεί στην καλλιέργεια ενός πνεύματος διεκδίκησης δικαιωμάτων αλλά και ανάπτυξης συλλογικής ταυτότητας και συνείδησης.


Η αναγνώριση των προνομίων μας δεν αποτελεί προσωπική προσβολή, ούτε αυτά καθαυτά μάς καθιστούν κακούς ανθρώπους. Ας μην ξεχνάμε πως τα προνόμια αποτελούν εργαλείο και μέσο πραγμάτωσης και έκφρασης της ταυτότητάς μας. Καθημερινά βιώνουμε τα θετικά αποτελέσματα των προνομίων μας χωρίς να τα επιδιώξουμε συνειδητά. Είναι όμως σημαντικό να συνειδητοποιούμε ποια ακριβώς είναι τα προνόμιά μας αλλά και το αντίθετο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη και αποκαλυπτική εικόνα για τον κόσμο και για το τι συμβαίνει γύρω μας.


Πηγές| globalcitizen.org, itspronouncedmetrosexual.com, thepressproject.gr, liberal.gr, kamenasoutien.com, coloryouth, socialpolicy.gr, lifo.gr

50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων