Σαν Σήμερα: 26 Ιανουαρίου 1981 - Συγκέντρωση στα Προπύλαια

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021


αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Οι απαρχές του Ελληνικού Τρανς κινήματος σηματοδοτούνται συχνά από ερευνητές με το περίφημο νομοσχέδιο «Περί Αφροδίσιων Νοσημάτων και Άλλων Συναφών Θεμάτων».

Σύμφωνα με τον Αντωνόπουλο, «με πρόσχημα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η κυβέρνηση Καραμανλή» απειλούσε με το νομοσχέδιο «με φυλάκιση ως ενός έτους γυναίκες, τρανς και ομοφυλόφιλους που περιφέρονται σε δημόσιους χώρους με σκοπό να προσελκύσουν άνδρες» (2019).


Η απάντηση είναι άμεση. Στις 26 Ιανουαρίου ο ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδας) με τη σύμπραξη του περιοδικού Αμφί και με αφορμή το φλέγον νομοσχέδιο, πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια πικετοφορία με συνθήματα όπως «Τα αφροδίσια δεν θεραπεύονται με νομοσχέδια» ή «Σ ’εμάς ανήκουν τα σώματά μας» στα Προπύλαια στην Αθήνα. Στη διαμαρτυρία πρωτοστάτησαν οι τρανς γυναίκες ενώ ακολούθησαν και άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας καλυμμένα με μάσκες ή χωρίς, υπενθυμίζοντάς το πρόσωπο που επιβάλλει η κοινωνία να φορούν.


Το νομοσχέδιο, κατάλοιπο της Χούντας, αν και δεν ψηφίστηκε, αποσύρθηκε μονάχα με την εκλογή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου που ωστόσο συνέχισε να καταδιώκει και να ασκεί βία δια της αστυνομίας σε μέλη της κοινότητας Η Μπέττυ, τρανς ακτιβίστρια, ηθοποιός και συγγραφέας, αναφέρει με τη σειρά της πως «πολύ σύντομα έφτασε το 1981 που έφερε το ΠΑΣΟΚ μαζί με το σύνθημα για Αλλαγή, η οποία ποτέ δεν ήρθε –για μας τουλάχιστον. Μέχρι τότε όλες οι τρανς βιώναμε τις χειρότερες συνθήκες επισφάλειας, ανυποληψίας και ατίμωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή μας από την πολιτεία και ειδικότερα από την αστυνομία. Ήμασταν τα πιο εύκολα και μπανάλ θύματά της. Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό, η δεκαετία του '80 αποδεκάτισε τις τρανς κυρίως λόγω της διάδοσης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Αυτό με τη σειρά του έφερε μια άρνηση για ίδρυση σωματείων διεκδίκησης δικαιωμάτων».


Την ίδια χρονιά, η Πάολα Ρεβενιώτη, τρανς φυσιογνωμία, σεξεργάτρια και ακτιβίστρια του Ελληνικού ΛΟΑΤ κινήματος, θα εκδώσει για πρώτη φορά το περιοδικό «Το Κράξιμο» γράφοντας σταδιακά τις σελίδες μίας κοινότητας και μιας κουλτούρας που έβγαινε αποφασιστικά πια από το σκοτάδι.


Οπτικό Υλικό | efsyn Πηγές | efsyn, Lifo, Wikipedia, Academia, Pergamos.lib, iefimerida, Κορδούτης

23 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων