Τα εξώφυλλα του Playboy που κάνουν τη διαφορά
Το Playboy είναι ένα ανδρικό, αμερικανικό περιοδικό που ιδρύθηκε το 1953 από τον Hugh Hefner. Το περιοδικό είναι κυρίως γνωστό λόγω του ημίγυμνου ή και γυμνού περιεχομένου που δημοσιεύει. Το έντυπο, μάλιστα, έχει συμβάλλει καταλυτικά στη σεξουαλική επανάσταση και απελευθέρωση που συντελέστηκε το διάστημα 1960 - 1980. Ως ένα ευρέως διαδεδομένο περιοδικό, η παρουσία του έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλα τα Μέσα (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμπορικά καταστήματα κλπ.).


Αν και το αμερικανικό περιοδικό απευθυνόταν πάντα σε ένα, παραδοσιακά, ετεροφυλόφιλο ανδρικό κοινό, υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες συμπεριλήφθηκαν και φωτογραφήθηκαν γι’ αυτό και πρόσωπα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του Bretman Rock, ο οποίος είναι και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας που εμφανίζεται στο Playboy.


Ωστόσο, παρόλο που το εξώφυλλο του Bretman έχει ξεπεράσει, με τη θετική έννοια, κάθε προσδοκία, δεν αποτελεί παρά το αποκορύφωμα μία σειράς δράσεων συμπερίληψης του περιοδικού Playboy. Ειδικότερα, στο πιο πρόσφατο παρελθόν, τρανς γυναίκες έγιναν “playmates” για τις ανάγκες της παγκόσμιας έκδοσης του εντύπου αλλά και σε επιμέρους τοπικές εκδόσεις. Πάμε να δούμε, παρακάτω, ορισμένα από αυτά τα εξώφυλλα:
ΠροσωπικότητεςBretman RockΟ Φιλιππινέζος influencer και youtuber Bretman Rock είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι άνδρας που εμφανίστηκε σε εξώφυλλο του Playboy τον Οκτώβριο του 2021. Ο 23χρονος έχει πάνω από 17 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram και πάνω από 8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στο YouTube. Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι το περιοδικό με το συγκεκριμένο εξώφυλλο κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του Μήνα Ιστορίας των Φιλιππινέζων-Αμερικανών.


Όπως αναφέρεται σε tweet του Playboy, ο Rock υποστήριξε πως «το να υπάρχει ένας άνδρας στο εξώφυλλο του Playboy είναι μια τεράστια υπόθεση για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», αλλά και για τα «έγχρωμα άτομα» (people of colour), όπως ο ίδιος. Η επιλογή του Bretman αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προώθησης της διαφορετικότητας και της αναμόρφωσης του κλάδου του μόντελινγκ, της ψυχαγωγίας και όχι μόνο, καθώς συχνά ακόμη και η ίδια η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εστιάζει στους λευκούς μεσοαστούς γκέι άνδρες.
Caroline CosseyΜια ακόμη κουήρ προσωπικότητα που εμφανίστηκε σε εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού είναι η Caroline Cossey, παλαιότερα γνωστή και ως “Tula”. Όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο περιοδικό Playboy, το 1981, δεν ήταν ακόμη γνωστή η τρανς ταυτότητά της. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, η βρετανική tabloid εφημερίδα “News of the World” της έκανε outing. Αποκάλυψε, με άλλα λόγια, στο κοινό το ότι είναι τρανς, χωρίς τη συγκατάθεσή της, μια κακοποιητική πράξη που την τοποθέτησε στο φως της δημοσιότητας. Αργότερα, το 1991, η Caroline φωτογραφήθηκε ξανά για το περιοδικό, πλέον και επίσημα ως τρανς μοντέλο.
Ines RauΗ Ines Rau, τρανς μοντέλο με καταγωγή από τη Γαλλία, έγινε playmate για το περιοδικό τον Νοέμβριο του 2017. Βέβαια, δεν πρόκειται για την πρώτη της εμφάνιση στο περιοδικό, καθώς είχε φωτογραφηθεί για το έντυπο τον Μάιο του 2014. Με αυτό το δισέλιδο αφιέρωμα, όμως, που είχε τιτλοφορηθεί Evolution δηλώνει πως «γιόρτασε το coming out της». Σκοπός του αφιερώματος ήταν η αποδοχή των ταυτοτήτων φύλου εκτός του παραδοσιακού διπόλου “άνδρας - γυναίκα”.
Geena RoceroΗ Geena Rocero, τρανς μοντέλο από τις Φιλιππίνες και υποστηρίκτρια των τρανς δικαιωμάτων έγινε εξώφυλλο για το Playboy τον Αύγουστο του 2019. Όπως εξομολογήθηκε η ίδια, αν και οι Φιλιππίνες είναι μια αρκετά συντηρητική χώρα λόγω της Καθολικής πίστης του πληθυσμού που αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα, είναι επίσης μια χώρα όπου επιτρέπονται και αναμεταδίδονται τηλεοπτικώς καλλιστεία τρανς γυναικών. Παρακολουθώντας τον διαγωνισμό ως μικρό παιδί, ταυτιζόταν με τις γυναίκες και αισθανόταν μία από αυτές. Στα 15 της διαγωνίστηκε για πρώτη φορά σε καλλιστεία, ενώ στα 17 της μετανάστευσε στις Η.Π.Α., όπου και ξεκίνησε επιτυχώς την καριέρα της, τέσσερα χρόνια αργότερα.
Giuliana FarfallaΗ Giuliana Farfalla, τρανς μοντέλο από τη Γερμανία, έγινε γνωστή το 2017, όταν έλαβε μέρος στο Germany’s Next Top Model, όπου βγήκε 11η. Έπειτα, έγινε playmate για το εξώφυλλο του γερμανικού Playboy τον Ιανουάριο του 2018. Αξίζει να αναφέρουμε πως είναι το πρώτο τρανς πρόσωπο που εμφανίζεται στη γερμανική έκδοση του εντύπου. Ο Cooper Hefner, γιος του ιδρυτή του περιοδικού, έχει δηλώσει πως το να συμμετέχουν τρανς μοντέλα στην ολοκλήρωση του περιοδικού «είναι το σωστό βήμα που πρέπει να κάνει κανείς», ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του, ο οποίος τασσόταν ανοιχτά υπέρ της σεξουαλικής ελευθερίας και των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.Victoria VolkovaΗ Victoria Volkova είναι influencer μόδας με καταγωγή από το Μεξικό ενώ φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του Playboy Mexico τον Νοέμβριο του 2020. Η ίδια ελπίζει πως αυτή της η εμφάνιση θα εμπνεύσει τον κόσμο να μάθει περισσότερα για το τι σημαίνει να είναι κανείς τρανς. Η ίδια περιέγραψε το εξώφυλλο ως «τον εορτασμό των διαφορετικών τρόπων του να είσαι γυναίκα, των διαφορετικών τρόπων ομορφιάς και των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους μπορεί κανείς να εξερευνήσει τον αισθησιασμό, απολαμβάνοντας τη διαδικασία».Μνεία σε μερικά ακόμη κουήρ άτομα που φιλοξένησε το περιοδικόΤο Playboy είναι ένα έντυπο με παγκόσμια αναγνώριση και κοινό. Τόσο η ποικιλία στα εξώφυλλα των τελευταίων ετών, όσο και τα αφιερώματα σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα κατά την περίοδο εορτασμού του Pride, με τη σειρά “The Pride Series”, δείχνουν ένα αισιόδοξο «άνοιγμα» του περιοδικού. Όπως προαναφέρθηκε, τόσο ο ιδρυτής Hefner, όσο και ο γιος του, θεώρησαν καθήκον τους να είναι το περιοδικό συμπεριληπτικό.


Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν την προσπάθεια του περιοδικού για συμπερίληψη είναι το αφιέρωμα του 2018 στην Trixie Mattel, drag queen, που δεν προσιδιάζει στο “παραδοσιακό” θεματικό περιεχόμενο του Playboy και δεν αφορά άμεσα την πλειονότητα του κοινού του εντύπου.


Επίσης, το περιοδικό φιλοξένησε το 2018, τ@ Nico Tortorella, πρόσωπο που δεν συμμορφώνεται με τις κυρίαρχες επιταγές φύλου (gender non conforming). Στη συνέντευξη που έδωσε, μίλησε για τη δική του εμπειρία αναφορικά με το φύλο του και πώς το βιώνει στην καθημερινότητά του. Κλείνοντας, το περιοδικό έχει δώσει χώρο και στη λεσβία ποιήτρια Orion Carloto, ώστε να προβάλει την ποιητική της συλλογή, όπου μιλά για τον Σαπφικό έρωτα.Το διάσημο περιοδικό μπορεί να άνοιξε τον δρόμο προς το sex positivity και τη σεξουαλική επανάσταση, αλλά η εν λόγω «επανάσταση» που πυροδότησε, υπηρετούσε κυρίως τις επιθυμίες των ανδρών (και την αντικειμενοποίηση των σωμάτων των γυναικών). Αν αυτό αλλάξει, μένει να φανεί. Πάντως, η προσπάθεια συμπερίληψης μελών της κουήρ κοινότητας δείχνει μια προθυμία για αλλαγή και συμβολή στην αύξηση της ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.


DISCLAIMER! Με αυτό το κείμενο δεν έχουμε ως στόχο να πλέξουμε το εγκώμιο για το εν λόγω έντυπο. Ωστόσο, πιστεύουμε πως όταν γίνεται μια αλλαγή προς το καλύτερο, οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε και να την αναφέρουμε.
ΠΗΓΕΣ


https://www.playboy.com/custom/bretman-rock-exclusive-playboy-digital-cover

https://edition.cnn.com/style/article/bretman-rock-playboy-cover/index.html

https://www.playboy.com/profile/ines-rau

https://www.washingtonpost.com/news/arts-and-entertainment/wp/2017/10/21/ines-rau-named-playboys-first-transgender-playmate/


https://www.nbcnews.com/feature/nbc-out/playboy-mexico-puts-first-transgender-model-cover-n1247315

https://avmag.gr/tag/victoria-volkova/


https://www.dw.com/en/playboy-features-first-transgender-model-on-its-german-cover/a-42102234

https://www.playboy.com/profile/geena-rocero-1

https://www.playboy.com/read/tula-first-transgender-in-playboy-1991

https://www.playboy.com/read/the-playboy-symposium-richie-reseda-on-combatting-toxicity https://www.playboy.com/read/the-pride-series-the-man-behind-trixie-mattel

https://www.playboy.com/read/the-pride-series-actor-nico-tortorella-on-the-power-of-their-sexual-freedom

https://www.playboy.com/read/the-pride-series-orion-carloto-s-poetic


#playboy #gender #sex #lgbt #lgbtqi #trans #modeling #photography #drag #news #inclusivity #visibility

62 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων