Τοξική Αρρενωπότητα
Σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής σου θα έχεις παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά, αλλά ίσως να μην γνώριζες ότι έχει και όνομα.


Toxic masculinity ή αλλιώς τοξική αρρενωπότητα. Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αρνητική πλευρά του υπερτονισμού των χαρακτηριστικών της αρρενωπότητας. Η αντίληψη ότι οι άνδρες πρέπει να έχουν αναπτύξει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στα πρότυπα του «άντρα» ενώ οποιοδήποτε στοιχείο που ταυτίζεται με «γυναικείες» συμπεριφορές κατακρίνεται και καταδικάζεται. Για παράδειγμα, η ιδέα ότι «οι άντρες έχουν φυσική τάση προς τη βία», ή ο ισχυρισμός ότι «οι άνδρες δεν κλαίνε» αποτελούν παραδείγματα εκδήλωσης της τοξικής αρρενωπότητας.


Ο τρόπος που το βιώνει ο καθένας είναι διαφορετικός ενώ δεν αφορά αποκλειστικά συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, επηρεάζοντας όλα τα φύλα σε οποιαδήποτε ηλικία. Το ψυχολογικό άγχος που παράγεται στα άτομα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και συνάμα το "αίσθημα υπεροχής" αυτών που ανταποκρίνονται, οι διακρίσεις και ο σεξισμός σε βάρος των γυναικών είναι μερικές από τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης.


Έρευνες δείχνουν ότι τα στερεότυπα γύρω από την αρρενωπότητα επηρεάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους ίδιους τους άντρες, ενώ συχνά στις περιπτώσεις όπου οι ίδιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, στρέφονται σε εξαρτησιογόνες ουσίες, αντί της αναζήτησης βοήθειας από κάποιον ειδικό. Ακόμη, παρατηρείται ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών ανδρών είναι τριπλάσια σε σχέση με των γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, ενώ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ υψηλότερα.


Τα ποσοστά αυτά αποτελούν κατά κύριο λόγο απόρροια της αδυναμίας αντιμετώπισης του στίγματος από τους άντρες που σχετίζεται με τις ‘’παραδοσιακές’’ αντιλήψεις γύρω από τα φύλα. Συνεπώς μιλάμε για μια ακόμη μορφή βίας που βασίζεται στις διακρίσεις μεταξύ των φύλων με πολύ άμεσα αποτελέσματα και σοβαρό αντίκτυπο.


Πηγές | CambridgeDictionary, MedicalNewsToday, AreWeEurope, WHO

30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων