-11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα των Γυναικών στην Επιστήμη-Σαν σήμερα γιορτάζεται και εξυμνείται η πλήρης, ισότιμη, γυναικεία συμμετοχή και πρόσβαση στον -κατά βάση- ανδροκρατούμενο χώρο της επιστήμης, όπως αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015. Η επικαιρότητα, ωστόσο, μας δείχνει πως ακόμα και το 2021, οι γυναίκες δίνουν μάχη για να αποκτήσουν τα αυτονόητα: το σεβασμό και την πολυπόθητη ισότητα στο χώρο εργασίας τους. Έτσι, θεωρήσαμε ιδιαίτερα κατατοπιστική την περσινή δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.


Πέρα από την αναφορά στα επιτεύγματα των γυναικών επιστημόνων της Ευρώπης, η κ. φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε σε όλ@ μας πως η κοινωνία μας θα μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της, μόνο αν χρησιμοποιήσει "όλα τα ταλέντα και την ποικιλομορφία που έχει στη διάθεσή της". Συγκεκριμένα, μιλώντας σχετικά με τις ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες ώστε να ακολουθήσουν στην πράξη τις φιλοδοξίες τους στο χώρο της επιστήμης, δήλωσε πως "κάτω από το 30% των ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες", τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή οφείλει να αλλάξει πια.


Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο όχι και τόσο μακρινό 2018, το 59% των επιστημόνων και μηχανικών στην Ε.Ε. ήταν άνδρες, με τις γυναίκες να συγκεντρώνουν το ποσοστό των 41%.

Παράλληλα, το 2020 η Επίτροπος Ισότητας, κ. Έλενα Ντάλι, αναγνώρισε τα ποσοστά αυτά ως προβληματικά και τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να προσηλωθεί στη συμπερίληψη και την ισότιμη ένταξη των μελών της στο χώρο της επιστήμης.


Ελπίζουμε πως το 2021, το αίτημα για πλήρη και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη να αποτελέσει μία πραγματοποιήσιμη επιδίωξη και όχι μια ακόμα επετειακή δήλωση ενάντια στις κοινωνικές νόρμες.


Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, UN Women.

6 προβολές0 σχόλια
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now