20 Νοεμβρίου: Ημέρα Μνήμης Τρανς Ατόμων

Έγινε ενημέρωση: 8 Φεβ 2021


Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου τιμούμε τις ζωές των τρανς και των gender-diverse (φυλοδιαφορετικών) ατόμων που υπήρξαν θύματα τρανσφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας.


Η Ημέρα Τρανς Μνήμης ή Ημέρα Μνήμης Τρανς Ατόμων, καθιερώθηκε το 1999 από την τρανς υπέρμαχο Γκουέντολιν Αν Σμιθ για να τιμήσει τη μνήμη της τρανς γυναίκας, Ρίτα Χέστερ, η οποία δολοφονήθηκε το 1998 στο διαμέρισμά της στο Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο, η δολοφονία της παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα. Έκτοτε, την ημέρα αυτή θυμόμαστε και τιμούμε τα θύματα τρανσφοβίας και τρανσφοβικού μίσους παγκοσμίως ενώ παλεύουμε για να μην ζει κανένας τρανς άνθρωπος πια στο υπό το καθεστώς φόβου, κοινωνικής περιθωριοποίησης και διάκρισης σε βάρος της ταυτότητάς του.


Rita Hester

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΤΡΑΝΣ;


Τρανς (ή διεμφυλικός-ή) είναι ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν μία ταυτότητα φύλου, η οποία διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Δεν αφορά μόνο τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση για επαναπροσδιορισμό του φύλου τους, αλλά σε οποιοδήποτε άτομο αισθάνεται και αντιλαμβάνεται ψυχοσωματικά ότι δεν ταυτίζεται με το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννησή του. Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Transgender Europe, άλλες ταυτότητες φύλου που περιλαμβάνονται στον όρο “transgender” είναι, “τρανς ανδρας”, “τρανς γυναίκα”, “non-binary”, “genderqueer”, “gender-fluid”, agender κ.ά.


Είναι σημαντικό, εδώ, να σημειωθεί ότι οι όροι αυτοί αναφέρονται στο φύλο του ατόμου και όχι στο σεξουαλικό του προσανατολισμό.


Η τρανς σημαία


Η βία, ο ρατσισμός και η δολοφονία τρανς ατόμων αποτελούν από τις μεγαλύτερες μάστιγες της τρανς κοινότητας. Συγκεκριμένα, μόνο το 2020 στις ΗΠΑ έχουν δολοφονηθεί 28 τρανς άτομα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Παρακολούθησης Τρανς Δολοφονιών - Trans Murder Monitoring (TMM), από το 2008 έως το 2020 καταγράφηκαν τουλάχιστον 3664 δολοφονίες τρανς ατόμων παγκοσμίως. Φυσικά, τα νούμερα στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερα αφού πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφονται. Πρέπει να αναφερθεί πως η πλειονότητα των θυμάτων ήταν έγχρωμες τρανς γυναίκες κάτι για το οποίο στις ΗΠΑ, με αφορμή το κίνημα “Black Lives Matter”, δημιουργήθηκε και το κίνημα “Black Trans Lives Matter”.


Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε και τα άτομα που καταφεύγουν στην αυτοχειρία εξαιτίας του συστηματικού ρατσισμού και των διακρίσεων που βιώνουν καθημερινά.


Είναι επιτακτικό καθήκον όλων μας να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, αν θέλουμε να εξαλειφθούν αντίστοιχα περιστατικά και κατ' επέκταση να πάψουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω μίσους και ρατσισμού.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑΣτο γράφημα εμφανίζονται όλες οι δολοφονίες τρανς και non binary ατόμων που έχουν καταγραφεί επισήμως παγκόσμια από το 2008 έως σήμερα (TMM).


Το “Trans Murder Monitoring” (TMM) είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης και καταγραφής των δολοφονιών τρανς και non-binary ατόμων, όπως αυτές δηλώνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για μέρος του έργου “Transrespect versus Transophobia Worldwide” (TvT), όπως αυτό οργανώθηκε από το “Transgender Europe” (TGEU). Ξεκίνησε επίσημα τη δράση του το 2008 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την κοινωνική και νομική χαρτογράφηση των δολοφονιών των τρανς ατόμων, την καταγραφή των θυμάτων, τις χώρες όπου διαπράττονται τα περιστατικά καθώς και στατιστικά στοιχεία για το κάθε έτος.Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καταλυτικά;


  • Μιλήστε! Συμβάλλετε στην προστασία των τρανς ατόμων και των δικαιωμάτών τους

Μη δείχνετε ανοχή σε τρανσφοβικά και ρατσιστικά σχόλια. Υποστηρίξτε τα τρανς άτομα και αποδοκιμάστε ή καταγγείλετε συμπεριφορές που τα υποβαθμίζουν και υποτιμούν.

  • Υποστηρίξτε τα τρανς άτομα που βιώνουν διακρίσεις

Τα τρανς άτομα μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν υποστήριξη από τους άλλους όταν κάνουν καταγγελίες για τρανσφοβικές επιθέσεις και διακρίσεις ή αναφέρουν τις επιθέσεις στις αρχές.

  • Βάλτε τέλος στην κακοποιητική γλώσσα και λόγο

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε χωρίς να πρώτα να ρωτήσετε. Αλλάξτε τις συνήθειές σας και μην υποθέτετε το φύλο ή/και τις αντωνυμίες κάποιου ατόμου. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο και χρειάζεται προσπάθεια, αλλά αποτελεί έναν άμεσο τρόπο εκδήλωσης της υποστήριξής μας στα τρανς άτομα.

  • Ενημερωθείτε για τις πολιτικές που αφορούν τα τρανς άτομα

Υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τα τρανς άτομα στη χώρα σας; Υπάρχουν νόμοι για την εργασία και το σχολείο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τρανς ατόμων; Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι σε βάθος, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα έτσι ώστε να θέτουμε αποτελεσματικότερους στόχους ως σύμμαχοί (advocates) τους.


Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν υπερέχει του άλλου λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρώματος, καταγωγής ή κοινωνικής θέσης. Η ισότητα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη αν θέλουμε να μιλάμε για δημοκρατία και ανθρωπιά.


Παρόλα αυτά, ο ρατσισμός και η τρανσφοβία αποτελούν καθημερινότητα των τρανς και non-binary ατόμων, τα οποία αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωπα με βία, χλευασμό και στέρηση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων.


Δεν είναι μόνο η θρησκευτική μισαλλοδοξία και ο φανατισμός που συνηγορούν σε αυτό το φαύλο κύκλο, αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η συστημική βία και η αδιαφορία. Παρά το τρανσφοβικό μίσος και τις απειλές, τα τρανς άτομα υπήρχαν, θα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να διεκδικούν. Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητο από πλευράς μας, να παλέψουμε για τα δικαιώματά τους. Τα τρανς δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Η εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλα εκεί έξω, είναι η δική μας υποχρέωση στην κοινωνία.


Άλλωστε, όπως μας λέει η Γκουέντολιν:


"Με τόσ@ πολλ@ που επιδιώκουν να εξαλείψουν/διαγράψουν τα τρανς άτομα - μερικές φορές με τους πιο βίαιους τρόπους - είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε εκείν@ που χάσαμε και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη."#authors #queer #lgbt #trans #remembrance #day


Πηγές:


Περισσότερα:

83 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων