21 Οκτωβρίου 2020 - Παγκόσμια Ημέρα Αντωνυμιών

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2021


αφήγηση: Άντα Τρουλλάκη


Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, λέξη της χρονιάς για το 2019, αναδείχθηκε η αντωνυμία “they”. Μπορεί να αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία από τα μη δυϊκά άτομα (they/them/their), ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και η μόνη. Κάποια άτομα χρησιμοποιούν άλλες, ουδέτερες ως προς το φύλο, αντωνυμίες (λ.χ. ze/hir/hirs -προφέρονται “zee/here/heres”- ή ey/em/eir -προφέρονται αντίστοιχα "ay/em/airs"). Υπάρχουν πολλές ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες εκεί έξω, ενδεικτικά, μία λίστα παρουσιάζεται εδώ. Αδιαμφισβήτητα όμως, η χρήση της αντωνυμίας “they” στον ενικό, χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα εδώ και αιώνες.


-Τι είναι όμως οι αντωνυμίες;-


Ως αντωνυμίες, ορίζονται εκείνες οι λέξεις που θα ήθελες τα άλλα άτομα να χρησιμοποιούν όταν σου απευθύνονται αντί για το δικό σου όνομα. Κάποια παραδείγματα στην αγγλική περιλαμβάνουν τις αντωνυμίες “she/her” ή “he/him” ή ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες όπως η “ze/hir”. Κάποια άτομα χρησιμοποιούν συγκεκριμένες αντωνυμίες, περισσότερες από μία, οποιεσδήποτε, ή και καμία (απεύθυνση με το όνομα). Ένα παράδειγμα χρήσης της αντωνυμίας “they/them” για τα αγγλόφωνα άτομα, είναι: “John is substituting for me today and they are an incredible mathematician”.


-Γιατί όμως μας αφορούν;-


Σύμφωνα με το Orlando LGBT+, “μία από τις πιο κακοποιητικές και τραυματικές εμπειρίες που μπορεί να έχουν τα τρανς και GNC άτομα με το κοντινό, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον τους, είναι να απευθύνονται ή να αναφέρονται σε αυτά σε λάθος γραμματικό γένος, χρησιμοποιώντας αντωνυμίες άλλου φύλου, κάνοντας ουσιαστικά το λεγόμενο misgendering, που αρνείται την ταυτότητα φύλου των ατόμων”.


-Ποια είναι όμως τα τρανς, μη δυϊκά και GNC άτομα;-


-Τρανς (ή Διεμφυλικός-ή-ό): είναι ένας όρος ομπρέλα, που περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν μια ταυτότητα φύλου, η οποία διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Περιλαμβάνει πολλαπλές ταυτότητες φύλου, όπως τρανς άνδρας, τρανς γυναίκα, non-binary, agender, genderqueer, genderfluid, κ.λ.π.


-Μη-δυ(αδ)ϊκά (non-binary): άτομα με ταυτότητα ή έκφραση φύλου η οποία δεν συνάδει εξ’ ολοκλήρου, μπορεί να είναι ενδιάμεση ή και να μην εμπίπτει εντός του διπόλου “άνδρας-γυναίκα”.


-Gender non-conforming: Ένας ευρύς όρος, που αναφέρεται σε άτομα που δεν συμπεριφέρονται συμμορφωτικά με τις κυρίαρχες παραδοσιακές προσδοκίες φύλου, ή που η έκφραση φύλου τους δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια κατηγορία, νόρμα και ρόλο.


-Πώς όμως ορίζονται αυτές οι τραυματικές συμπεριφορές;-


-Προσφώνηση με άλλο φύλο (ετεροπροσδιορισμός ή misgendering): Η αναφορά στο οποιοδήποτε, και ειδικότερα σε τρανς ή μη δυαδικά άτομα, με τη χρήση λεξιλογίου, και ειδικότερα αντωνυμιών ή κάποιας μορφής απηύθυνσης, που δεν αντιπροσωπεύει το φύλο με το οποίο προσδιορίζονται.


-Assumed gender: Το φύλο που τα υπόλοιπα άτομα υποθέτουν για κάποιο άτομο, βάσει του βιολογικού φύλου, που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση, όπως και σε άλλους δείκτες έκφρασης φύλου όπως η σωματοδομή, η φωνή, τα ρούχα και τα μαλλιά.


-Υπάρχουν όμως καλές πρακτικές;-


Ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα, γνωστή ακόμη ως συμπεριληπτική ως προς το φύλο γλώσσα, είναι η πρακτική χρήσης λεξιλογίου, που δεν “χρωματίζει” την ταυτότητα του αναφερόμενου ατόμου. Για παράδειγμα, ο όρος “fireman” δίνει συνειρμικά την εντύπωση πως το άτομο αναφοράς είναι άνδρας. Ο όρος "cleaning lady" από την άλλη, δίνει την εντύπωση πως μόνο μια γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για τη δουλειά. Εναλλακτικές ουδέτερες προς το φύλο, θα μπορούσαν μεταξύ άλλων, να είναι τα "firefighter" και "janitor," αντίστοιχα. Τότε γίνεται άμεσα εύκολο για κάποιο άτομο να υποθέσει πως η συγκεκριμένη δουλειά απευθύνεται και εκτελείται από οποιαδήποτε ταυτότητα φύλου.


Το να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε ή αναφερόμαστε στους ανθρώπους γύρω μας, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης του σεξιστικού και κακοποιητικού λόγου.


Tip για τα αγγλομαθή άτομα: Μην αναφέρεστε ποτέ στο οποιοδήποτε άτομο χρησιμοποιώντας το ουδέτερο “it” ή τα αρσενικό-θηλυκό “he-she”. Πρόκειται για προσβλητικούς όρους που χρησιμοποιούνται ενάντια σε τρανς και gender non-conforming άτομα.


Σύμφωνα με τη Laura Russell, “η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την περιγραφή ή την αναφορά στην ταυτότητα κάποιου ατόμου”. Ειδικότερα, “όταν χρησιμοποιούμε γλώσσα που συμπεριλαμβάνει ενεργά τις γυναίκες και τους LGBT ανθρώπους, αυτό κάνει πραγματική διαφορά στη μείωση των στερεοτύπων φύλου. Η χρήση γλώσσας ουδέτερης από πλευράς φύλου είναι ένα θετικό βήμα προς τη δημιουργία ενός κόσμου, στον οποίο όλα τα άτομα γίνονται αποδεκτά χωρίς εξαίρεση””.


Τελικά, η χρήση ουδέτερων ως προς το φύλο αντωνυμιών δεν είναι και κάτι δύσκολο να εφαρμόσουμε όλ@ μας, ωστόσο θα είχε τεράστια διαφορά στη δημιουργία ενός φιλικού, πιο συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα.


#pronounsday#authors#lgbtq#queer#trans#gendernonconforming#nonbinary


Με στοιχεία από:


https://blog.hubspot.com/marketing/gender-neutral-pronouns

https://avmag.gr/110661/110661/

https://uwm.edu/lgbtrc/support/gender-pronouns/

https://nonbinary.miraheze.org/wiki/Gender_neutral_language

https://www.portlandoregon.gov/article/730061

https://www.merriam-webster.com/

https://www.colouryouth.gr/.../%CE%97-%CE%9B%CE%9F%CE%91...

https://askanonbinary.tumblr.com/general

https://www.glsen.org/

https://www.adl.org/.../terminology-related-to...

https://orlandolgbt.gr/

https://transstudent.org/.../10-pronouns-graphic.../t:blank


49 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων