8 Δεκεμβρίου: Ημέρα Πανσέξουαλ Υπερηφάνειας

Έγινε ενημέρωση: 8 Φεβ 2021Κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Ημέρα Πανσέξουαλ Υπερηφάνειας (Pansexual Pride Day), ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό της πανσεξουαλικότητας. Είναι σημαντικό, βέβαια, πριν ξεκινήσουμε, να γίνει διάκριση από την Ημέρα Πανσέξουαλ Ορατότητας (Pansexual Visibility Day) που γιορτάζεται αντιστοίχως, στις 24 Μαΐου.


Τι είναι όμως η πανσεξουαλικότητα;


Πρόκειται για τη σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματικη έλξη προς άλλα άτομα, ασχέτως του βιολογικού ή του κοινωνικού φύλου τους. Πολλοί πανσεξουαλικοί άνθρωποι αυτοχαρακτηρίζονται ως gender-blind (τυφλοί ως προς τα φύλα), καθώς το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο δεν αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη ρομαντική ή σεξουαλική τους έλξη προς άλλα άτομα.


Η πανσεξουαλικότητα, ωστόσο, δεν είναι κάτι καινούριο ή σύγχρονο ως λέξη. Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary) ο όρος βρίσκεται σε χρήση από το 1969, ενώ σε εκδόσεις που ελέγχονται από ερευνητές της OED, ο όρος σημείωσε αύξηση 13% για το έτος 2019, συγκριτικά με το 2018.

Διαφορές μεταξύ Bisexual - Pansexual - Omnisexual


Bisexual (αμφιφυλόφιλ@)

Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που αισθάνονται σεξουαλική ή/και συναισθηματική έλξη για περισσότερα από ένα φύλο (ILGA Europe 2015).


Pansexual - Omnisexual

Όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν άτομα που εμφανίζουν ρομαντική, σεξουαλική ή συναισθηματική επιθυμία για άτομα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου (LGBTQIA Resource Center - University of California/Davis campus χ.χ.α)


Αν και συχνά ο όρος omnisexual χρησιμοποιείται ως συνώνυμος του όρου pansexual, υπάρχει μια λεπτή διαφορά μεταξύ τους και ειδικότερα στο πόσο αδιάφορα/τυφλά (blind) είναι ως προς το φύλο των ατόμων από τα οποία έλκονται ή προσεγγίζουν.


Τα πανσεξουαλικά άτομα είναι ανοιχτά σε σχέσεις με άτομα που δεν ταυτίζονται αυστηρά ως άνδρες ή γυναίκες. Επομένως, το γεγονός πως απορρίπτουν τη “δυϊκότητα του φύλου” καθιστά συχνά τον όρο “πανσεξουαλικότητα” πιο περιεκτικό από τον όρο “αμφιφυλοφιλία”.


*δυϊκό φύλο (binary gender): η αντίληψη του ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό

*μη δυϊκό φύλο (non-binary gender): όρος που χρησιμοποιείται από άτομα που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως (μόνο) αρσενικό ή θηλυκό (National Center for Transgender Equality 2016 Ιούλιος 9).

3 + 1 βασικά στοιχεία για την πανσεξουαλικότητα


1. Ο όρος “πανσεξουαλικότητα” δεν είναι σύγχρονος


2. Τα πανσεξουαλικά άτομα μπορούν να έλκονται από οποιοδήποτε φύλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έλκονται από όλα τα άτομα.


3. Το να αυτοπροσδιορίζεται ένα άτομο ως πανσέξουαλ δεν είναι το ίδιο με το να είναι πολυσυντροφικό (polyamorous).


4. Η πανσεξουαλικότητα δεν σπανίζει ως φαινόμενο.


Η σημαία της πανσεξουαλικότητας και η σημασία των χρωμάτων


Τα χρώματα της σημαίας είναι τα εξής: ματζέντα, κίτρινο και κυανό. Το ματζέντα συμβολίζει την έλξη προς άτομα που ταυτίζονται με το γυναικείο φύλο (ασχέτως του φύλου που αποδόθηκε κατά τη γέννηση), το κίτρινο αντιπροσωπεύει την έλξη προς άτομα μη δυϊκού φύλου (non binary) και, τέλος, το κυανό αναφέρεται στην έλξη προς άτομα που ταυτίζονται με το ανδρικό φύλο (ασχέτως του φύλου που αποδόθηκε κατά τη γέννηση).Ένα ενδιαφέρον εύρημα σχετικά με την πανσεξουαλικότητα, είναι αυτό που παρατηρήθηκε από ερευνητές αναφορικά με το λεγόμενο “χάσμα γενεών”. Σύμφωνα με την Rena McDaniel, ειδική στη συμβουλευτική σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα, οι νέες γενιές είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν τον όρο “pansexual” για τον αυτοπροσδιορισμό τους, παρά τον όρο “bisexual”, όπως άτομα μεγαλύτερα ηλικιακά. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως αυτές οι δύο σεξουαλικότητες ταυτίζονται.


Pansexual χαρακτήρες από αγαπημένες μας σειρές

Η αλήθεια είναι ότι η εκπροσώπηση, αναπαράσταση και ορατότητα των πανσέξουαλ ατόμων κρίνεται σημαντική, είτε αναφερόμαστε σε σειρές, είτε σε κοινοβούλια. Παρακάτω θα βρεις έναν πίνακα με μερικούς, μόνο, από τους pansexual χαρακτήρες που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει.Σε αντίθεση με πολλούς μύθους περί πανσεξουαλικότητας, τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται με αυτόν τον όρο αναζητούν βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις, στις οποίες δεν αναγνωρίζουν ως φραγμό το βιολογικό ή κοινωνικό φύλο του ατόμου που τα ενδιαφέρει. Άλλωστε, γιατί να βάλει κανείς τέτοιου είδους τεχνητά εμπόδια στην αγάπη;


Τα πανσέξουαλ άτομα δεν υπάρχουν παρά για να μας θυμίζουν την πολυχρωμία των εκφάνσεων του σεξουαλικού προσανατολισμού. Εξασφαλίζοντας ορατότητα σε μία ομολογουμένως παρεξηγημένη κοινότητα, μειώνουμε τη φοβία και την κακοποίηση που απορρέει από τον στερεοτυπικό και προκατειλημμένο λόγο και ενισχύουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη εκπροσώπησής των αναγκών τους.

#authors #lgbt #lgbtq #queer #pansexual #omnisexual #bisexual #day #awareness


Πηγές και Οπτικό Υλικό


Θεοφιλόπουλος, Θ., Παγάνης, Φ., Η ΛΟΑΤ κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης: οδηγός για επαγγελματίες ΜΜΕ

https://www.womenshealthmag.com/sex-and-love/a19994281/pansexuality/

https://www.dictionary.com/e/gender-sexuality/omnisexual/

https://transequality.org/issues/resources/understanding-non-binary-people-how-to-be-respectful-and-supportive

https://www.arre.co.in/series/sexuality-and-the-city/world-aids-day-pansexual-sexuality-lgbt/

https://www.youtube.com/watch?v=7ud09nncPhM

https://gr.pinterest.com/pin/448108231674214086/128 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων