Content Warning (CW): Βι@σμός και Σεξουαλική Κακοποίηση

Έγινε ενημέρωση: 6 Ιουν 2021


Εικόνα: Φωτεινή Ρούση ΣακκιώτηΜολονότι μερικοί θα ήθελαν να τη χαρακτηρίσουμε ως «κακόγουστο αστείο», η φερόμενη «Εθνική Μέρα Βι@σμού» αποτελεί έναν ακόμη μύθο των ψευδών ειδήσεων του κυβερνοχώρου με πολύ σημαντικές συνέπειες και επιρροή στο κοινό και τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2021, οι χρήστες του TikTok ξεκίνησαν να δημοσιεύουν και να προωθούν προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη ‘διεθνή μέρα’ υπέρ της Σεξουαλικής Κακοποίησης.


Ας εξετάσουμε όμως μερικούς ισχυρισμούς σχετικά με την «Εθνική Ημέρα Βι@σμού» ή «Εθνική Ημέρα Σεξουαλικής Κακοποίησης» - μια φερόμενη αργία που θα νομιμοποιούσε το βιασμό για 24 ώρες στις 24 Απριλίου 2021. Προκειμένου να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει μια κάποια σχετική αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου και ξεκίνησε, ή οπουδήποτε αλλού που να νομιμοποιεί τη σεξουαλική κακοποίηση για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση λογίζονται ως εγκλήματα όπως και θα συνεχίσουν να είναι τόσο στις 24 Απριλίου όπως και κάθε άλλη ημέρα του χρόνου.


Σύμφωνα με πολλά αναρτημένα βίντεο και αναφορές, η τάση ξεκίνησε από έξι άνδρες στο TikTok που μοιράστηκαν ένα βίντεο το οποίο ενθαρρύνει άλλους άνδρες να επιτεθούν με τη σειρά τους σε γυναίκες τη συγκεκριμένη μέρα. Οι ίδιοι ισχυριζόντουσαν ότι οι πράξεις αυτές θα είναι καθόλα νόμιμες ενώ μοιράστηκαν ακόμα και "συμβουλές" για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.


Το σχετικό βίντεο λέγεται ότι δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2021.

Τα πρωτότυπα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο TikTok έχουν εξαφανιστεί από την πλατφόρμα, καθιστώντας αδύνατο να εντοπισθούν αυτοί που ‘διαφήμιζαν’.


Μία εκ των εκπροσώπων της δημοφιλούς πλατφόρμας, σχολίασε από πλευράς της, πως "η υποτιθέμενη αυτή τάση είναι αποτρόπαια και θα αποτελούσε άμεση παραβίαση των Κανόνων της Κοινότητας" και, ακόμα και αν δεν έχουν καταγραφεί "σχετικά στοιχεία", η ομάδα ασφαλείας παραμένει "σε εγρήγορση με σκοπό να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχετικό περιεχόμενο άμεσα!"

Παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα αρχικά βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι φήμες για την «Εθνική Ημέρα Βι@σμού» δεν είναι κάτι ανήκουστο. Η εκστρατεία του συγκεκριμένου «αστείου» υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Αρχειοθετημένες σελίδες από το Urban Dictionary, λεξιλογικό αποθετήριο για αργκό στο διαδίκτυο, εμφανίζουν καταχωρήσεις για την «Εθνική Ημέρα Βι@σμού» που χρονολογούνται ήδη από το 2018.


Αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν έχουν δείξει ποτέ κάποια αιτιακή σύνδεση του ακραίου αυτού ‘trend’ με υποθέσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς προωθεί και διαιωνίζει την κουλτούρα του βιασμού όπως και υπονομεύει θεμελιώδεις αξίες, μεταξύ των οποίων αυτή της συναίνεσης.


Το TikTok τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αποτέλεσε μέσω εκτόνωσης, διαμοιρασμού χρήσιμων πληροφοριών και ευαισθητοποίησης του γενικότερου πληθυσμού για θέματα που μέχρι πρόσφατα αγνοούσαμε. Δεν δίστασε ωστόσο να οδηγήσει στον (αυτό)τραυματισμό μα και το θάνατο συνανθρώπων μας, οι οποίοι ορμώμενοι από το ευρύτερο πλαίσιο του "παιχνιδιού" και των προκλήσεων που αυτό τους (συμ)παρασύρει, να ξεπεράσουν τα προσωπικά και κοινωνικά ιδεατά όρια τους με αντάλλαγμα υψηλές θεάσεις και αναγνώριση. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, πως οι πράξεις μας συνοδεύονται από ευθύνες και υποχρεώσεις όταν αυτές καταπατούν ή/και προτρέπουν σε αξιόποινες εγκληματικές πράξεις που βλάπτουν τα δικαιώματα και την προσωπικότητα του ατόμου ως ύπαρξη.


Πηγές: snopes.com, thetab.com Οπτικό υλικό: twitter.com.

10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων