Human TraffickingΔιακινητές ανθρώπων (Human traffickers) σε όλη την Ευρώπη επωφελούνται από την πανδημία εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, ενώ οι προσπάθειες προσαγωγής τους στη δικαιοσύνη και η παροχή υποστήριξης στα θύματα των κυκλωμάτων αυτών έχουν διακοπεί.


Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έγκλημα. Άνθρωποι από όλο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανηλίκων, επέρχονται σε καταστάσεις σοβαρής εκμετάλλευσης από τρίτους με σκοπό το κέρδος. Οι τρόποι εκμετάλλευσης περιλαμβάνουν σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, δουλεία ή παρόμοιες πρακτικές μέχρι ή/και αναγκαστική αφαίρεση οργάνων.


Σχετικός εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως το περασμένο έτος με την έξαρση του covid-19 οι εγκληματικές δραστηριότητες στους χώρους αυτούς έγιναν ακόμη λιγότερο ορατές. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του GRETA (Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings), φέτος σημειώθηκε αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης καθώς και μετατόπιση των σημείων στοχοποίησης πιθανών θυμάτων από τους πραγματικούς χώρους στο Διαδίκτυο, όπως ιστότοποι τυχερών παιχνιδιών και social media για την ευκολότερη αποπλάνηση ανηλίκων (child grooming).


Στη Γερμανία, το προσωρινό κλείσιμο των οίκων ανοχής το 2020 οδήγησε σε αύξηση της «κρυφής» πορνείας (hidden prostitution), η οποία χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερα ποσοστά κακοποίησης, ενώ στην Ισπανία χρησιμοποιήθηκαν χώροι βραχυπρόθεσμης ενοικίασης για την εκμετάλλευση των θυμάτων, περιορίζοντας τις πιθανότητες σύλληψης των διακινητών.

Ένα ακόμη πρόβλημα που ταλανίζει την Ευρώπη, είναι η αδυναμία ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών εντοπισμού και προστασίας των θυμάτων εμπορίας μεταναστευτικών ροών με έμφαση στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, όπως οι γυναίκες και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Europol, υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη. Πολλά από τα παιδιά αυτά πιστεύεται ότι έχουν μεταφερθεί σε δίκτυα διακίνησης σεξ ή στο εμπόριο σκλάβων.


Η άγνοια γύρω από το θέμα αυτό αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους ενώ υπάρχει αυξημένη ανάγκη ευαισθητοποίησης των μεταναστών σχετικά με τους κινδύνους της εμπορίας και πώς να το αναφέρουν στους αρμόδιους φορείς. Σημαντικά εμπόδια στον εντοπισμό πιθανών θυμάτων αποτελούν, βέβαια, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές καθώς και ο ανεπαρκής αριθμός διερμηνέων. Σε πρόσφατη συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) προτάθηκαν τρόποι βελτίωσης της δίωξης παρόμοιων εγκλημάτων και ορθής καταδίκης των υπευθύνων μέσω της κατάρτισης εισαγγελέων και δικαστών σε παρόμοια ζητήματα.


Το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων από τις μεταναστευτικές ροές δεν αποτελεί νέο ζήτημα, αλλά όπως και άλλα φαινόμενα έχει ενισχυθεί την περίοδο της πανδημίας του covid-19. Ανατρέχοντας στην Αθήνα του 2016 παραθέτουμε παρακάτω ένα στιγμιότυπο από street performance κατά της ανθρώπινης εμπορίας και της σεξουαλικής σκλαβιάς.


Πηγές: straitstimes.com, lastradainternational.org, coe.int, europarl.europa.eu Οπτικό υλικό: gettyimages.com

10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων